Kunstenaars aan het werk voor Kunstenfestival Watou: “Inwoners hebben weinig schroom”

De kinderen uit de derde kleuterklas van VBS De Waaier in Watou hielpen kunstenaars Lee Eun Young en Carel Lanters. © LBR
Laurie Bailliu
Laurie Bailliu Medewerker KW

Ten huize Cecil Camerlynk, langs de Steenvoordestraat 1 in Watou, staat kunst momenteel centraal. Enkele kunstenaars verblijven in haar woning om er te werken aan hun kunstwerken voor de komende editie van Kunstenfestival Watou. Lee Eun Young en Carel Lanters nemen dit jaar voor het eerst deel aan Kunstenfestival Watou. “Het festival kenden we natuurlijk wel al, maar het is onze eerste deelname als kunstenaars. Vorig jaar namen we deel aan Patchwork en ons project ‘Anathemata’ werd geselecteerd. Nu zijn we volop op zoek naar deelnemers voor ons project. Voor het Kunstenfestival maken we afgietsels van lichaamsdelen waar mensen last van hebben of waar ze van genezen zijn. Deze worden ex voto’s genoemd. Wij werken met gipsverband en gieten in was. Een verzameling van de lichaamsdelen zal te zien zijn in het Festivalhuis op de eerste verdieping”, zegt Carel Lanters.

“Hand, been, arm of hoofd gaan onmiddellijk in een gipsverband. Ook organen zoals hart of hersenen zijn mogelijk. Hiervoor maken wij dan eerst een kleimodel. Ons kunstwerk kan iedereen eigenlijk uitvoeren. Het is fijn om de Watounaars hierbij te kunnen betrekken. We merken dat de inwoners weinig schroom hebben. De buurt hangt samen en hier zijn ze heel open. Tot ongeveer dinsdag 11 juni kan iedereen bij ons langskomen om een afdruk te maken. Onze werkplek is de garage van Cecil. Mensen kunnen ons een mailtje sturen om een datum en tijd af te spreken naar c.lanters@gmail.com of ze kunnen ons bereiken via 0031 644 812 155.”

(Lees verder onder de foto.)

De kinderen uit de derde kleuterklas van VBS De Waaier in Watou hielpen kunstenaars Lee Eun Young en Carel Lanters.
De kinderen uit de derde kleuterklas van VBS De Waaier in Watou hielpen kunstenaars Lee Eun Young en Carel Lanters. © LBR

Kleuters

In VBS De Waaier in Watou vonden de kunstenaars alvast enthousiaste deelnemers. Eind vorige week ging de derde kleuterklas langs om de kunstenaars – letterlijk – een handje te helpen. “De kinderen maakten een gipsafdruk van hun hand en dat werd nadien in was gegoten. Ze waren heel enthousiast”, zegt Carel.

“Cecil biedt haar hulp aan op school en zo kwamen we in contact met de kunstenaars”, vult juf Wendy aan. “Het is fijn voor de kleuters om kennis te maken met de kunstenaars en om actief te kunnen deelnemen. Ze zijn alvast heel enthousiast en later worden het zeker en vast allemaal kunstenaars.”

Op het programma Kunstfestival Watou staat dit jaar onder andere ook een poëziepodcast, Watou Live en een nieuwe fietsroute.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier