Kunstenaar Ron Deblaere maakt expo over verzetsheldin Gabrielle Petit

Kunstenaar Ron Deblaere maakte onder meer een buste uit gips. © foto Kurt
Redactie KW

Beeldhouwer Ron Deblaere presenteert in zijn nieuwe expo het levensverhaal van verzetsheldin Gabrielle Petit. De tentoonstelling bestaat uit vijftig tekeningen en is van 12 november tot en met 10 december te bezoeken in het gemeentehuis van Lichtervelde op de Marktplaats.

Toen Ron Deblaere eind jaren 70 over het Sint-Jansplein in Brussel liep, werd zijn aandacht getrokken tot een bronzen standbeeld van een statige vrouw. Het monument en de tekst op het voetstuk maakten indruk op de kunstenaar: Gabrielle Petit, leeftijd 23 jaar, spionne in WO I.

Sophie De Schaepdrijver

In 2016 werd de opmerkelijke vrouw opnieuw onder de aandacht gebracht door een VRT-documentaire, naar aanleiding van de honderdste verjaardag van haar executie. “Ik werd opnieuw enorm gefascineerd door haar levensverhaal”, vertelt Deblaere. “Ik las enkele biografieën, in het bijzonder die van auteur Sophie De Schaepdrijver, en kreeg het idee om er een tentoonstelling over te maken.”

Tijdens de Eerste Wereldoorlog zette Petit een netwerk van spoorwegspionage op. Ze werd na zeven maanden door de vertrouwde koerier Nikolaas Keurvels verklikt. Keurvels werkte als dubbelspion voor het Duitse leger. Op 2 maart 1916 werd Petit door de militaire rechtbank ter dood veroordeeld. Ze stierf op 1 april 1916 door de afgevuurde kogels van het executiepeloton; ze werd 23 jaar oud.

Vijftig tekeningen

Deblaere brengt in ongeveer vijftig tekeningen het levensverhaal van Petit in beeld, als een soort stripverhaal. “De werken gaan over de gebeurtenissen uit de Eerste Wereldoorlog en de personen die in haar leven een belangrijke rol gespeeld hebben. Ik heb daarnaast ook een buste uit gips gemaakt.”

De werken zijn niet te koop. Deblaere wil met zijn tentoonstelling het personage van Gabrielle Petit onder de aandacht brengen, als nationale verzetsheldin. De kunstenaar gebruikte een hoogdruktechniek, er maken in totaal vijf linosneden deel uit van de expo.

Opbrengst voor goed doel

Deze exclusieve lino’s werden op twintig exemplaren gedrukt en verzameld in een map. Er zit onder meer een portret van Gabrielle Petit in en enkele oorlogstaferelen. Die mappen verkoopt Deblaere tegen vijftig euro per stuk. De opbrengst gaat naar Kom op tegen Kanker. “Op die manier draag ik mijn steentje bij in het onderzoek naar de vreselijke ziekte.”

Leon De Turck, voorzitter van de Nationale Strijdersbond stelt een portrettekening van Gabrielle Petit ter beschikking voor de duur van de expo. Onlangs werd de tekening onthuld door koningin Mathilde.

De tentoonstelling werd uitgesteld door de coronacrisis. Maar vanaf 12 november tot en met 10 december is de expo Leven en dood van WO I verzetsheldin Gabrielle Petit te bezichtigen in het gemeentehuis van Lichtervelde, van 8.30 tot 12 uur.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier