Kunstenaar Jan Fieuw (48) uit Langemark krijgt Willy Naessens op bezoek: “Hij was heel geïnteresseerd in mijn werk”

Herdenkingskunstenaar Jan Fieuw (rechts) kreeg afgelopen weekend met ondernemer Willy Naessens bekend volk over de vloer. “Toen ik wist dat hij zou langskomen, was ik wel wat zenuwachtig.” © CMW
Christophe Maertens
Christophe Maertens Medewerker KW

Herdenkingskunstenaar Jan Fieuw (48) uit Langemark kreeg afgelopen weekend met ondernemer Willy Naessens bekend volk over de vloer. De zwembadbouwer was met enkele vrienden op doortocht met de oldtimer en maakte een stop bij de kunstenaar. “Willy was heel geïnteresseerd. Het is echt een heel gewone man”, aldus Jan.

“Een tijdje geleden kregen we een bezoek van Luc Huyghe, eigenaar van de stoeterij Manor Hoeve in Sint-Eloois-Winkel”, zegt Stefanie Ameel, de echtgenote van Jan Fieuw. “Hij vroeg wat er hier precies te zien is. Toen hij hoorde van onze projecten zei hij dat hij wou langskomen met de vrienden die met de oldtimer rijden. Uiteraard vonden wij dat fijn, omdat we wel inzetten op groepsbezoeken. Toen we hoorden dat Willy Naessens (85) een van hen was, brak het koude zweet ons uit (lacht).”

Herdenkingskunstenaar

Jan Fieuw is een herdenkingskunstenaar die bekend is van onder meer ‘Faces of War’. Dat project bestaat uit palen afkomstig van houten dwarsliggers van smalsporen uit de Eerste Wereldoorlog. Dankzij Dominiek Dendooven van Merghelynck Museum in Ieper weet Jan Fieuw dat er soldaten uit 129 nationaliteiten, landen en kolonies hier in de Westhoek kwamen vechten. ‘Faces of War’ bestaat dan ook uit 129 palen. De veertiger is ook de man achter het project ‘A Message in a Poppy’, waarbij hij een klaproos maakt met loodjes gevonden op de akkers, voor nabestaanden van gesneuvelden.

Jan heeft zijn atelier in zijn woning in Sint-Juliaan. De kunstenaar woont in het huis net naast de Steenakkermolen. “Veel mensen stoppen hier om mijn atelier eens te bezoeken”, aldus de kunstenaar. “Daarbij veel Britten en andere buitenlandse bezoekers, maar ook heel wat mensen uit de regio vinden ons.”

Zenuwachtig

Zo kreeg Jan afgelopen weekend de bekende ondernemer Willy Naessens uit Wortegem-Petegem over de vloer. “We waren heel blij dat Willy hier met zijn vrienden op bezoek kwam”, aldus de kunstenaar. “Toen ik wist dat hij samen met zijn vrouw Marie-Jeanne zou passeren, was ik wel wat zenuwachtig. Je weet immers nooit. Maar toen we zondag plots claxons in de verte hoorden, wist ik dat het goed zou komen. Willy arriveerde met een rode oldtimer Mercedes, met Marie-Jeanne aan het stuur. Ook de vrienden reden met een mooie wagen. Ik was echt onder de indruk. Maar in tegenstelling tot wat je zou denken, waren ze zeker niet hooghartig of arrogant. Willy was zeer geïnteresseerd en stelde heel wat vragen. Ik toon altijd een film over mijn werk aan mijn bezoekers en deed dat ook voor Willy en zijn gezelschap. Ze bleken fel onder de indruk.”

Ook doedelzakspeler Karl Ennaert uit Langemark kwam langs. Voor hij vertrok, schreef Willy Naessens nog een mooie bedanking in het bezoekersboek van Jan. “Hij beloofde zelfs nog eens terug te komen. Ik krijg vaak bezoekers die stoppen bij de molen, maar dit was toch wel heel bijzonder.”

Hill 25

Jan gaf onlangs een officiële naam aan zijn kunstatelier: Hill 25. “Dit was een belangrijke plek in de Eerste Wereldoorlog. De Duitsers heetten de Steenakkermolen, die net naast ons huis staat, de ‘Dodenmolen’. Zowel de Duitsers, Engelsen als de Canadezen waren hier, maar ook nog andere nationaliteiten hebben hier gestreden. Onlangs werden we op internet opgemerkt door een generaal in Canada. Die stuurde een afgevaardigde naar hier. Die was onder de indruk, en hij vroeg of ze hier een duidingsbord mogen plaatsen.”

Omdat heel wat toeristen hier stoppen, zette Jan een vzw op poten onder de naam Kunstatelier Hill 25. “Ik was op zoek naar een naam en merkte op oude oorlogskaarten dat wij pal op hoogtelijn 25 liggen. Toen ik dat zag, had ik onmiddellijk een naam”, besluit Jan.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier