Op 13 maart start Track & Trace. Het fotofestival neemt je op sleeptouw door de Kortrijkse binnenstad langs een parcours met hedendaagse fotografie van lokale, nationale en internationale fotografen. Het wordt zes weken lang een interactief spoor van beelden op verrassende binnen- en buitenlocaties in de stad.
De naam Track & Trace verwijst naar het online kopen en de app waarmee je pakje kan gevolgd worden van aankoop tot levering. “We volgen en we worden gevolgd. Het is het nieuwe normaal”, zegt schepen van Cultuur Axel Ronse (N-VA). “Naast fotografie brengen we een interactief parcours: speels, soms wetenschappelijk en gedurfd. Hierbij betrekken we diverse partners en culturele spelers. Ook de onderwijsinstellingen die een afdeling fotografie hebben, springen mee op de kar.” Het gratis fotofestival Track & Trace nodigt je uit om tot en met 25 april in de voetsporen te treden van ruim 80 hedendaagse bekende en onbekende, lokale, nationale en internationale fotografen, elk met zijn verhaal.
De invulling van Track & Trace gebeurt door curatoren Lize Rubens, Dieter Van Caneghem en Lieven Lefere. Opvallend is dat niet enkel nationale en internationale fotografen worden gepresenteerd. “We zetten ook sterk in op lokaal talent en werken nauw samen met lokale fotoclubs”, zegt hoofdcurator Lize Rubens. “We zochten originele en samenhangende reeksen van hedendaagse fotografen, die een verhaal vertellen met de werkelijkheid als uitgangspunt. De vele locaties in de stad, soms verrassende en onbekende pareltjes, worden verbonden door die reeks foto’s. Waar woorden soms tekortschieten, kunnen beelden verhalen brengen en banden smeden.”
Kracht van beelden
Een van de deelnemende fotoclubs is het Fotocollectief PxL. “De kans die geboden wordt voor de lokale fotografen, zorgt voor een frisse dynamiek voor de Kortrijkse fotografie”, zegt voorzitter Jozef Lievens. Track & Trace is een verrassend fototraject dat aanspoort de kracht van fotografie te (her)ontdekken. De curatoren gingen op zoek naar wat fotografie kan zijn en betekenen in de stad van vandaag. Track & Trace bekijkt fotografie binnen ons dagelijkse doen en gaat na welke rol het digitale tijdperk hierin speelt. “De professionele camera is vervangen door een smartphone, het familiealbum door een album op sociale media en persfotografen door toevallige voorbijgangers. Dagelijks worden online miljoenen beelden gedeeld. We laten een spoor na, bewust of onbewust”, aldus de curatoren.
Nu zijn er al foto’s te zien aan en in onder meer het voormalige open zwembad aan de Abdijkaai. Onder enkele bruggen is er ook graffiti te zien, de InstaWalls. Verder is er ook nog een internationale groepsexpo en een audiotour met Wannes Cappelle die je loodst langs het fotoparcours met ontroerende, grappige verhalen en anekdotes.
Het parcours is gratis toegankelijk van 13 maart tot en met 25 april.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier