Koperkunstenaar Luc brengt ode aan paters die kerk van Sleihage lieten bouwen: “Zonder hen had ik misschien nooit de kunst ontdekt”

Koperkunstenaar Luc Lapere brengt tussen 21 en 29 september een bijzondere expo naar de kerk. © SV
Redactie KW

Koperkunstenaar Luc Lapere, die in Sleihage op een steenworp van de Christus-Koningkerk woont en werkt, brengt tussen 21 en 29 september een bijzondere expo naar de kerk. Niet met eigen werk, maar met schilderijen en poëzie van twee overleden paters die in 1960 mee aan de basis van de kerk lagen. Hij kende hen persoonlijk. “Pater Loncke is vaak bij ons op bezoek gekomen. Hij had altijd zegeltjes bij, die ik dan kon sparen en ruilen voor afbeeldingen van meesterwerken. Zonder hen had ik misschien nooit de kunst ontdekt.”

Het bijzondere ontwerp van de kerk op de grens van Hooglede en Staden, dat dateert uit de tijd van de wereldtentoonstelling in 1958, blijft tot op vandaag tot de verbeelding spreken. De kerk werd gerealiseerd door de Paters van het Heilige Sacrament. “Pater Termote, pater Cool en mijn oom pater Vanhoutteghem waren allen Oostnieuwkerkenaars”, legt Luc Lapere uit. “Ook onze familie was best nauw betrokken bij de bouw van de kerk. Ik ben als het ware opgegroeid met de symboliek erachter, zoals de twaalf steunpilaren die de twaalf apostelen vertegenwoordigen. Als ik rondleidingen geef in mijn atelier, gebeurt het heel vaak dat ik er meteen ook een rondleiding in de kerk aan koppel.”

Twee paters in de kijker

“De paters van het Heilige Sacrament stonden echt tussen het volk en zijn bijzonder actief en creatief geweest tijdens hun carrière”, gaat Luc verder. “Twee van hen zet ik in de kijker. In de eerste plaats pater Georges Loncke. Mijn vader was secretaris van de vzw Cena, een vzw die pater Loncke opgericht had om missionarissen te steunen. Pater Loncke is vaak bij ons op bezoek gekomen. Hij had altijd zegeltjes bij, die ik dan kon sparen en ruilen voor afbeeldingen van meesterwerken. Zo leerde ik Bosch en Rembrandt kennen. Hij heeft me altijd aangemoedigd om me artistiek te ontwikkelen. Zonder hen had ik dus misschien nooit de kunst ontdekt. In zekere zin is dit dus een manier om iets voor hen terug te doen.”

“Thuis hadden we meerdere aquarellen van Loncke, met onder meer een indrukwekkend portret van pater Joris Declercq. Dat werk krijgt straks een centrale plaats op de expo. Als kind dacht ik dat de man in het schilderij een zeerover was. Maar pater Joris Declercq was eigenlijk een begenadigd schrijver en dichter. Zo schreef hij de teksten van enkele liedjes van Willem Vermandere. Hij was missionaris in Burundi tot 1975 en werd later pastoor in Haringe, waar hij tot aan zijn dood op handen gedragen werd. Zijn poëzie zal hier, naast de schilderijen van pater Loncke, te zien en te horen zijn.”

Opbrengst is voor vzw Cena

Alle schilderijen van pater Loncke zullen te koop aangeboden worden tijdens de expo, aan een startbod van 50 euro. Daarna kan in schijven van 25 euro geboden worden. Iedereen die een bod uitbrengt, krijgt bovendien een lotje en maakt kans op een koperen sculptuur van Luc Lapere zelf, met een waarde van zowat 1.500 euro. Alle opbrengsten gaan integraal naar vzw Cena. Die heeft in het Congolese dorp Sangamamba een project lopen heeft waar vrouwen een opleiding kunnen volgen en kunnen leren lezen en schrijven. Nog in het kader van hetzelfde thema zal in de kerk een monumentaal houten paneel van de Hoogleedse kunstenaar Alfons Denolf te zien zijn. (SV)

De expo bezoeken kan tussen 21 september en 29 september, telkens tussen 10 en 18 uur. Op zaterdag en zondag bemant het wijkcomité van Sleihage er een bar. De expo kan rekenen op de steun van de gemeentes Staden en Hooglede.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier