Johnny Verhaeghe uit Kruiseke exposeert ‘eigenzinnige gebedshuisjes’ in crypte: “Bezinning die je gelukkig maakt”

Johnny Verhaeghe exposeert schilderijen over kapelletjes. (foto MV)
Redactie KW

Johnny Verhaeghe (65) uit de Nachtegaalstraat in Kruiseke pakt voor de tweede keer uit met een solotentoonstelling. Op zaterdag 5 en zondag 6 november en dit telkens van 15 tot 20 uur exposeert hij schilderijen van wat hij ‘eigenzinnige gebedshuisjes’ noemt.

De wandeling langs de ‘Kapellekeslaan’ leidt naar het erf van tuinbouwer Cédric Tandt in de Beselarestraat 299 in Kruiseke. “Hij heeft in zijn werkatelier enkele plaatsen ter beschikking om de expositiepanelen te plaatsen”, vertelt Johnny.

“Voor de expositie van de ‘kapellekes’ trekken we in de onlangs gebouwde kelder met baksteengewelven, een duidelijke match met de kapelletjes. Het is een soort crypte.” In oktober 2019 exposeerde hij voor de allereerste keer zijn schilderijen in de zaal van café Het Hoogland. Het schilderen van een reeks ‘kapellekes’ kwam er bij Johnny niet zomaar.

“Wanneer je rondrijdt in onze contreien is het onvermijdelijk dat je ze tegenkomt”, klinkt het. “Zoals ik op de affiche aangeef, trekken ze de aandacht door hun ‘eigenzinnigheid’. Het zijn vier muurtjes een dak met een kruisje en toch zijn ze meestal zo verschillend van elkaar. De bouwers zochten het niet zozeer in de architectuurboeken maar lieten hun eigen verbeelding en inspiratie hun gang gaan, meestal beïnvloed door de voorhanden zijnde bouwmaterialen. Het resultaat is dat je een heel spectrum van stijlen hebt.”

“Het religieuze karakter van onze streek was wellicht het draagvlak voor de bouw van die kleine monumentjes. Je treft ze nogal dikwijls aan bij de ingang van een hoeve, soms weggestoken, tussen bomen en struikgewas. Sommige staan er al heel lang en bieden weerstand tegen de natuurelementen.”

“Meestal gaat het een oase van rust, in deze tijden eerder een zeldzaamheid. Menig voorbijganger, te voet of met de fiets, trekt de remmen dicht om een poosje halt te houden en tijd te maken voor een kort gebed, een kruisteken of het plaatsen van een bloempje. Het is bezinning en je wordt er gelukkig van.”

Onze-Lieve-Vrouw

“De meeste kapelletjes zijn ter ere van Onze-Lieve-Vrouw, maar er zijn ook andere. Ik maakte een 20-tal schilderijen van die bouwwerkjes. Vertrekkend vanuit de eigen heimat Kruiseke. Om te beginnen moest ik niet ver gaan, in de Nachtegaalstraat aan de hoeve Malfait, treffen we het kapelletje aan van ‘O.-L.-Vrouw van altijd durende bijstand’. Een fraai bouwwerkje, uitstekend qua verhoudingen : lengte, breedte, hoogte, diepte.”

“Op de Amerikaberg staat het herbouwde kapelletje. In 2001 werd een gelegenheidscomité opgericht met als streefdoel de veldkapel weer uit haar as te doen herrijzen. Voor mij bijzonder omdat de trekker van het comité, Noël Denecker, mij vroeg om een plannetje te tekenen voor de heropbouw van de kapel die moest worden verplaatst. Artisanale metselaar Roger Denorme toonde weer eens hoe meesterlijk hij dingen kon maken met zijn truweel. Leuk was dat veel mensen hieraan hun medewerking verleenden. Het kapelletje is ter ere van Notre Dame de Salette.”

“Het is geen tentoonstelling met historische inslag maar toch zal ik wat documentatie ophangen over de heropbouw van de kapel. Sommige kapelletjes verstoppen zich heel goed. Zo moest ik in de Fonteinestraat wat zoekwerk verrichten om het gerenoveerde gebedshuisje te ontdekken. En dit tot mijn tevredenheid, weer zo’n fraai ding.”

De Nachtegaal

“Ik keek ook even buiten de grenzen van Groot-Wervik. In Heestert viel mij te midden van een aardappelveld een kapelletje op. Vanop afstand kon ik enkel het rode pannendak waarnemen. Via een smal paadje kwam ik dan bij de kapel, een zitbank nodigde uit tot rust. Ik schilderde ook kapellen in Otegem, Zandvoorde en Moorslede.”

Voor de promotie van de tweedaagse expositie kreeg Johnny hulp van Noël Verbeke, Patrick Knockaert en de broers Eric en Ghislain Verstraete. De kunstenaar eindigt met dankwoorden. “Hierbij wil ik ook mijn waardering uitspreken voor de mensen die altijd paraat staan om die mooie gebouwtjes te onderhouden zodanig dat ze pareltjes blijven in het landschap”, klinkt het bij Johnny die vroeger bij de Vlaamse Waterweg werkte en in zijn laatste actieve jaren werfinspecteur was van de Leiewerken in Wervik.

De bezoekers zullen iets kunnen drinken. Voor de uitbating zorgt het feestcomité De Nachtegaal waartoe Johnny behoort. “Het zal een gelegenheid zijn om nog eens het Knippelbier te proeven nu de Kattenknippeling al twee keer op rij door corona niet kon plaatsvinden”, zegt hij.

En jawel, ondertussen is er al een idee voor een derde tentoonstelling. “Het is een denkpiste om de volgende keer iets te doen met tien grote en hoge werken, waarvan waarschijnlijk een deel abstract”, zegt Johnny.

(EDB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier