Het kunstwerk van Case Maclaim op de zijgevel van het Ensorsinstituut in Oostende komt tot leven: wie een code scant ziet een bewegend kunstwerk en hoort de echte stem van James Ensor.
“We hebben het schilderij eerst omgezet in 3D en daarna geanimeerd. Via artificiële intelligentie hebben we dan de stem van James Ensor op de animatie geplaatst zodat het lijkt alsof Ensor spreekt. We maken gebruik van de techniek van augmented reality. Het is voor de bezoekers heel erg praktisch. Je scant de code aan de zijkant van het kunstwerk en gaat er dan voor staan. Via Facebook of Instagram komt het werk tot leven. We digitaliseerden ook enkele Ensormaskers die als een Instagramfilter op de selfiecamera kunnen gebruikt worden”, zeggen Matthias Van Dosselaer en Phuong Tran van Yondr Agency, die het voor Toerisme Oostende uitwerkten. “We zouden er graag meer uitwerken. Dergelijke gevelkunstwerken smeken om gedigitaliseerd te worden en te zorgen voor een extra ervaring.”
30 werken van Jaune
Op 30 gevels schilderde Jaune zijn versie van ‘De Baden van Oostende’ waarbij de figuren uit het werk werden gemodelleerd naar de bewoners van de huizen waarop de figuurtjes werden aangebracht. De bewoners van die huizen spreken verhalen in over Ensor en alles werd nu herwerkt in één parcours. Ides Vanden Auwele uit de Plantenstraat werkte graag mee: “Mijn vrouw en ik worden afgebeeld in een gestreept badpak op onze voorgevel. We krijgen positieve reacties. Ik sprak voor de app ook een tekst in met meer uitleg over de relatie van Ensor en Mariëtte.”
Plannetjes en app
Naast de Jaune-wandeling en de sprekende Ensor is er nu ook een brochure met de nieuwe en bestaande kunstwerken; gratis te verkrijgen bij Toerisme Oostende. Er is een wandel- en fietskaart en de gratis Ostend City Walks-app. Via de chatbot (Facebook) is er ook een geleide wandeling met richtlijnen over het parcours en anekdotes van de artiesten.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier