Jacques woonde nooit in het ‘Breldorp’, maar krijgt er nu wel een portret: “Zijn meest zichtbare eerbetoon”

De Beselaarse graffitikunstenaar Simon Delahaye portretteerde Jacques Brel op een muur aan het marktpleintje. © TP
Redactie KW

Jacques Brel woonde er nooit, toch krijgt hij nu een portret in Zandvoorde dat zich profileert als ‘het Breldorp’. “Zijn familie heeft er een lange geschiedenis”, klinkt het.

Met enkele honderden inwoners is Zandvoorde de kleinste deelgemeente van Zonnebeke. De familie Brel bepaalde er meer dan twee eeuwen mee het dorpsleven Twee leden van de familie werden burgemeester en als herenboeren vertegenwoordigden ze in het dorp de katholieke maar liberaal gezinde elite, die zich onderling graag in het Frans uitdrukte. Romain, de vader van Jacques, verliet Zandvoorde voor de Eerste Wereldoorlog en vertrok richting Congo. In het interbellum keerde hij terug en vestigde zich in Schaarbeek. Daar is Jacques Brel geboren en de rest is geschiedenis: Brel groeide uit tot een artiestennaam met internationale faam.

Gedenkteken

Zandvoorde profileerde zich de voorbije jaren als ‘het Breldorp’. Aan het huis van de vader van Jacques is een gedenkteken aangebracht, er werd een monumentje geplaatst met een tekst van Brel en er werden expo’s en andere herdenkingsinitiatieven ingericht, zoals bij de veertigste verjaardag van zijn overlijden in 2018. Nu krijgt de chansonnier er voor het eerst een gezicht: de Beselaarse graffitikunstenaar Simon Delahaye portretteerde hem op een muur aan het marktpleintje. “Iedereen kent Brel wel”, vertelt Simon. “Als inspiratie koos ik voor een van zijn meer positieve liedjes over hoop.”

Fervente roker

De titel van het lied Quand on n’a que l’amour, prijkt naast het hoofd van de zanger in grijstinten en gehuld in rook. “Een verwijzing naar de tijdgeest en de fervente roker die hij was, maar ik heb bewust geen sigaret afgebeeld”, aldus Simon. “Als afwerking breng ik nog wat zonneschijn aan. Een beetje licht in de duisternis staat symbool voor hoop en een betere wereld.”

Vlak voor het werk staat een bank en één speeltoestel dat een varken uitbeeldt. Een knipoog door het Zonnebeekse gemeentebestuur naar Les bourgeois c’est comme les cochons, uit een lied van Brel.

Hoppinpunt

“Nieuwe Hoppinpunten proberen we te linken aan kunst en bekende figuren in onze dorpen”, stelt Koen Meersseman, schepen van Mobiliteit en Kerkfabrieken (#TEAM8980). “De familie Brel heeft een lange geschiedenis in Zandvoorde. De kerkfabriek stelde een muur ter beschikking voor het kunstwerk bij het nieuwe Hoppinpunt. Dit is nu het meest zichtbare eerbetoon aan Brel in het Breldorp. Binnenkort wordt een nieuwe begraafplaats geopend achter de kerk.” (TP)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier