Isabelle Vandemaele stelt boek en monoloog over Ensor voor in Oostendse bib

“De bedoeling is dat ik de monoloog als actrice zelf op de planken breng en er lezingen over geef”, vertelt Isabelle. © ML
Marc Loy
Marc Loy Medewerker KW

Woensdag stelt actrice, dichter en woordkunstenares Isabelle Vandemaele (54) in de bieb in Oostende haar eerste boek ‘De oestereetster vertelt’ voor als een gedrukte monoloog met als ondertitel ‘Over de vrouwen rond James Ensor’.

“De bedoeling is natuurlijk dat ik die monoloog als actrice zelf op de planken breng en er lezingen over geef”, zegt de auteur en actrice, “maar wat gezondheidsperikelen in de voorbije maanden leiden ertoe dat de tekst, op aanraden en met de steun van Stefaan Pennynck, nu toch eerst een papieren versie krijgt.”

Première in maart

“Maar ik kijk er natuurlijk al naar uit dat ik, als Mitche, de zus van James Ensor, op het podium de tekst zelf leven kan inblazen. Op 5 maart 2024 breng ik mijn monoloog in première voor de Rotary Club Oostende. Op 26 maart doe ik dat bij het August Vermeylenfonds en op 16 april in de bibliotheek.”

Ensor heeft een leven lang zijn eigen mythe geïnspireerd. Ook wat zijn seksuele geaardheid betreft en zijn ambigue relaties tot de vrouwen in zijn directe entourage. “Als Mitche, die model stond voor de oestereetster, probeer ik daarop in een faction story een antwoord te geven”, zegt Isabelle.

Ensorkenners

In de voorbije twee jaar heeft zij heel wat bronnen aangeboord naar de privacy rond de Oostendse meester en kreeg ze ook hulpvaardige raad en beter inzicht in Ensors gevoelige en verlegen natuur dankzij de Ensorkenners Oostendenaar Xavier Tricot en Hedwig Todts van het KMSK in Antwerpen.

En ze passeren allemaal de revue: James’ een jaar jongere zus, de inwonende grootmoeder met haar krengige, afgerichte aapje, zijn tante Mimi, zijn moeder Trinette Haegheman, zijn tien jaar jongere, vranke en levenslange hartsvriendin Augusta Bogaerts, de vrouw van de rector van de Brussels universiteit waarop hij platonisch verliefd was: Mariette Rousseau. En de ook al veel jongere, artistieke en rijke Antwerpse Emma Lambotte.

Krachtige vrouwen

Zowel in de geschreven als gesproken monoloog leren we Ensor kennen als pater familias, miskende kunstschilder, geëngageerde wereldverbeteraar, zelfverklaarde pianist en componist, maar vooral toch in zijn relatie met de vele krachtige vrouwen in zijn leven.

‘De oestereetster vertelt’ telt 56 pagina’s, kost 15 euro en is te koop in het James Ensorhuis, boekhandel De Witte Zee of via www.woordaccent.be.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier