Naar aanleiding van de heraanleg van de omgeving rond de Onze-Lieve-Vrouwekerk krijgt het standbeeld van Guido Gezelle een nieuwe, prominentere plek in dezelfde omgeving. “De verplaatsingen maken deel uit van een bredere visie om via kunst in de publieke ruimte de historische en culturele betekenis van de stad te versterken”, aldus Axel Ronse, schepen van Cultuur.
In het kader van de heraanleg van het Historisch Hart en de Onze-Lieve-Vrouwekerk in Kortrijk krijgt het standbeeld van Guido Gezelle (1830-1899), vervaardigd door de Belgische beeldhouwer Jules Lagae, een nieuwe locatie in de buurt van de vorige plek. Tussen de ontmanteling en het terugplaatsen werd het gerestaureerd. Twee van de vier ontbrekende wapenschilden onder de buste (West-Vlaanderen, Kortrijk, Roeselare en Brugge) werden gereconstrueerd.
“Het borstbeeld van Guido Gezelle staat al jaren in de schaduw van de Onze-Lieve-Vrouwekerk. Dankzij de heraanleg van het Historisch Hart geven we onze prachtige Onze-Lieve-Vrouwekerk meer ademruimte en laten we het standbeeld van Guido Gezelle meer tot zijn recht komen”, legt Ronse uit.
“We hebben deze legislatuur heel hard ingezet op kunst in de publieke ruimte. Enerzijds door meer beelden te integreren op plaatsen waar ze tot hun recht komen, anderzijds ook door een visie uit te werken om ze in de toekomst goed te gaan onderhouden en restaureren wanneer nodig.”
Borstbeeld van Guido Gezelle
Het kunstwerk werd opgericht als eerbetoon aan Gezelle, één van de meest invloedrijke Vlaamse dichters en priesters, die een belangrijke rol speelde in de literaire geschiedenis van Vlaanderen. Het bestaande bronzen beeld is een afgietsel van het oorspronkelijk marmeren borstbeeld dat nog steeds in het erfgoeddepot Trezoor bewaard wordt.
De buste kreeg op donderdag 29 augustus een nieuwe plaats in de verharde zone dicht bij de kerk, in de zichtas van de Guido Gezellestraat.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier