Francky Vanden Bussche – alias Billon – uit Roeselare exposeert eerste keer en geeft zelfs kunstwerken weg

Francky Vanden Bussche stelt tentoon in Galerie Blomme onder zijn kunstenaarspseudoniem Billon. (foto SB)© Stefaan Beel
Francky Vanden Bussche stelt tentoon in Galerie Blomme onder zijn kunstenaarspseudoniem Billon. (foto SB)© Stefaan Beel
Wouter Vander Stricht

Franky Vanden Bussche, alias Billon, stelt van vrijdag 21 tot en met zondag 30 mei tentoon in Galerie Blomme. Het is voor de eerste keer dat de 62-jarige kunstenaar op die manier naar buiten komt. En hij hoopt ook van zijn werken te kunnen… weggeven.

Franky Vanden Bussche (62) woont met zijn partner Martine Masselin in de ‘s Gravenstraat in Roeselare. Hij geeft les aan VDAB Wevelgem en is een geboren en getogen Roeselarenaar. “Mijn moeder had een winkeltje in de Meensesteenweg, pal tegenover zaal Elckerlyc. Vroeger heb ik veel getekend, maar een tijd terug nam ik de hobby opnieuw op. Ik begon ook schilderijen te maken en richtte me eerst op popart. Daarna ben ik overgestapt op abstract werk en de laatste jaren leg ik me vooral toe op het maken van collages waarbij ik oude affiches – met bekende figuren van Jempi Monseré tot Marilyn Monroe – integreer in mijn werken. Noem het gerust upcycling, het opwaarderen van recycleerbare materialen.”

Oude affiches zijn vaak het startpunt van zijn werken, maar waar haalt Franky die dan wel? “Overal waar ze illegaal zijn aangeplakt. Ideaal is om ze bij regenweer los te pulken. Soms stoppen we als we pakweg in Kortrijk zijn, maar ook in het buitenland slaan we aan het verzamelen. Het is ook op reis in Griekenland dat ik inspiratie opdeed voor mijn artiestennaam. Een plaatselijk groepje dat Billon heette was er aan het werk, ik vond dat een mooie naam. En die is ook makkelijker op een werk te plaatsen dan mijn eigen lange naam.”

Start met Winkelnacht

Ondertussen hangen er al werken van Billon bij barbier Mr. Steve, in de apotheek aan de Sint-Michielskerk en bij Dagmaat, een bedrijf in de Kleine Weg dat zich specialiseert in binnendeuren…

Voor het eerst zal Billon nu tentoonstellen in Galerie Blomme in de Ooststraat. “We starten op vrijdag 21 mei. Die opening valt samen met de Winkelnacht, een leuke opsteker voor mij. De expo loopt tot zondag 30 mei. In de weekends is het de bedoeling dat we ook enkele werken gaan weggeven. Dat idee zag ik opduiken in New York en heet Free (the) Art . Een kunstwerk wordt op een schildersezel neergepoot en de passanten worden uitgenodigd om het mee te nemen en thuis op te hangen. Je ziet vaak aarzeling bij de mensen, ze weten niet wat te doen. Dat willen we ook in beeld brengen. Het wordt een interessante testcase.”

Galerie Blomme is van vrijdag 21 tot zondag 30 mei open van 14 tot 18 uur.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.