Extreemrechts protesteert op Kunstenfestival Watou: “Ze hebben niet begrepen waarover het gaat”

Links: Martine Vanbrabant voerde er actie. Rechts: De ontrafelde vlag. © TP
Redactie KW

Vlaams Belang en Voorpost voerden op de Vlaamse feestdag actie aan de pastorie van Watou, waar bezoekers van het Kunstenfestival deze zomer een installatie van ontrafelde Vlaamse strijdvlaggen kunnen aanschouwen. “Kwetsende kunst”, vinden ze. “Jullie kapen de kunst”, reageert het festival.

“Racist, schaam u, diep kwetsend, blijf met je fikken van onze vlag…” Het regent verwijten aan het Instagram-adres van de Nederlandse kunstenaar Lie van der Werff. Ze toont er hoe Vlaamse strijdvlaggen de voorbije weken met spelden ontrafeld werden voor een installatie in de pastorie van Watou, een nieuwe locatie van het zomerse Kunstenfestival in het West-Vlaamse grensdorpje. Op de Vlaamse feestdag werd geprotesteerd aan de ingang van de pastorie.

Martine Vanbrabant voerde er actie met een vlag in de ene hand en een kruk in de andere. “Ik ben niet meer zo mobiel, maar wel nog strijdvaardig”, zegt de 66-jarige vrouw die zetelt in de Poperings gemeenteraad en West-Vlaams provincieraad voor Vlaams Belang.

Kunst van de haat

“De kunst van de haat”, luidt de titel van de pamfletten, die Martine met actievoerders van Vlaams Belang en de extreemrechtse organisatie Voorpost bedelen aan bezoekers van het Kunstenfestival. “Mevrouw Lie van der Werff presenteert haar haat tegen dit symbool van de Vlaamse ontvoogding en daarmee ook haar haat tegen de Vlaamse beweging als zodanig. Ze verwerft zich hiermee een plaats in de trieste galerij van zij die haat tot een kunst verheven hebben. Is het dat wat we willen op een kunstenfestival?”

Tijdens een aantal bezoeken aan Watou zag Lie van der Werff her en der Vlaamse strijdvlaggen wapperen. De gelaagdheid van betekenissen triggerde haar interesse “en zorgt voor heel wat uiteenlopende gevoelens”, aldus de bezoekersgids van het festival bij haar werk ‘Vlaamse strijdvlag, herijkt’. “Ik deconstrueer de vlag, verknip ze en haal ze uit elkaar, waardoor er een nieuwe vorm ontstaat. Het is een herijking”, stelt de kunstenaar. “Pas als dat proces achter de rug is, krijgt het nieuwe idee vorm.”

Samenhorigheid

“Het bijzondere resultaat is een nieuwe installatie waarin de betekenis van de vlag nog na-echoot, maar tegelijkertijd een heel andere dimensie krijgt”, duidt de bezoekersgids. “Het staat symbool voor samenwerking en saamhorigheid. Een kleurrijke, verstilde stem in het politieke gekrakeel.”

“Voor veel Vlamingen is dit een belangrijk symbool, we houden van onze vlag. Het vernietigen ervan is minstens beledigend en zou moeten beboet worden”, vindt Martine. “We hebben niks tegen het Kunstenfestival, maar dit werk is pure provocatie en haatzaaierij. Van onze vlag blijf je af. Ook het inschakelen van nietsvermoedende werknemers van een beschutte werkplaats, kinderen uit de basisschool, senioren uit het woonzorgcentrum en mensen met een beperking is totaal misplaatst. Zij kregen verknipte stukken stof om verder te ontrafelen en wisten niet dat het ging om een Vlaams symbool.”

Kunst kapen

“Klopt niet”, pareert Poperings cultuurschepen Loes Vandromme (CD&V). “De 200 vrijwilligers waren erg betrokken tijdens het ontrafelen: ze waren respectvol en intens bezig en gingen met mekaar in gesprek over wat het betekent om Vlaming te zijn en te wonen in een dorp diep in Vlaanderen.”

“De kunstenaar wou geen politiek statement maken, ze wou niet polariseren maar verbinden. Deze vlaggenzwaaiers hebben niet begrepen waarover het gaat. Ze kapen kunst met een politieke actie, die we eigenlijk nog nooit hebben meegemaakt op ons jaarlijks Kunstenfestival. Ongelooflijk jammer.”

“Een kunstenaar heeft het recht om maatschappijkritisch te zijn en zaken in vraag te stellen. Als dat niet meer zou mogen, zitten we op erg gevaarlijk spoor.”

(TP)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier