Het imposante Stad- en Landshuis op de Grote Markt dateert net zoals de werken van Vigor Boucquet (Veurne 1618/19-1677) uit de 17de eeuw en is de ideale locatie voor een overzichtstentoonstelling van deze barokke kunstenaar. Hij realiseerde zowel decoratieve als religieuze opdrachten, maar blonk vooral uit in zijn stofweergave en als portrettist.
Deze expo laat bezoekers niet alleen kennismaken met het oeuvre van Boucquet, maar belicht ook de waanzinnige 17de eeuw. “De eerste helft was een periode van grote welvaart, waarin het Landshuis werd herbouwd, de Grote Markt schitterde met prachtige huizen, de Moeren werden drooggelegd en het kanaal Nieuwpoort-Veurne-Duinkerke werd gegraven. Maar in de jaren 1646-1648 ging het van de hemel naar de hel, met een lange periode van oorlogsconflicten, de Franse en Spaanse bezetting, de Moeren werden weer onder water gezet, en door besmettelijke ziekten zoals de pest stierf in amper drie jaar tijd een derde van de bevolking … Toch slaagde Vigor Boucquet erin om door zijn ambacht een welstellend leven te leiden”, aldus het stadsbestuur.
Grote opdrachten
Vigors vader, Marcus Boucquet, was dan wel een Franse migrant uit Saint-Omer, maar raakte net als zijn zoon goed ingeburgerd in Veurne. “Samen met Vigor trad hij in 1646 toe tot de Sodaliteit van de Gekruisigde Zaligmaker. Vigor huwde met Maria Vander Haeghe, dochter van Philips, de ijkmeester van de stad en de Kasselrij, en in 1653 werd hij lid en secretaris van de handbooggilde van Sint-Sebastiaan. Door zijn vele goede relaties met bemiddelde opdrachtgevers, haalde Vigor grote opdrachten binnen van kerkelijke instellingen, rijke burgers en Spaanse officieren die zich lieten portretteren. Het hoogtepunt van zijn carrière situeert zich tussen 1659 en 1668. Die periode was ook een cultureel hoogtepunt voor de stad en de Kasselrij. Na 1668 wordt Veurne een Franse stad, en Boucquet breidt zijn werkgebied uit buiten de Kasselrij. Enkele jaren voor hij sterft (1677), valt het culturele leven stil.”
Conservatie
Vlaanderen kon al in 2019 kennismaken met Vigor Boucquet via het kunstproject Vlaamse Meesters in Situ, een initiatief van Toerisme Vlaanderen en Openbaar Kunstbezit, waarbij twee van zijn werken in de kijker stonden. “Dat hij een echte Vlaamse Meester is, daarvan getuigt onder meer zijn werk De Vaandrig (1664) – een portret van gouverneur Juan de Camargo dat een permanente plek kreeg in het Louvre in Parijs. Frankrijk heeft Boucquet, die trouwens een tijdgenoot was van Rembrandt, Vermeer en Jordaens, altijd in het hart gedragen. Ook in ons land zijn nog heel wat werken terug te vinden, in de Sint-Walburgakerk in Veurne, in de kerken van Lo, Izenberge, Alveringem, Nieuwpoort, Ieper … Stad Veurne kon en kan ook rekenen op de hulp van professioneel conservator/restaurator Danielle Depoortere en haar vrijwilligersteam. Zij staan niet alleen in voor de conservatie van werken van Vigor Boucquet, maar ook voor de restauratie en bewaring van de Veurnse kunstcollectie. Daarbij pakken ze bedreigende factoren zoals schade door vocht en licht, schimmels en insecten aan”, aldus nog de organisatie.
Nog tot 31 augustus in het Stad- en Landshuis, Grote Markt 29, Veurne. Maandag tot en met vrijdag van 9 tot 17 uur; zaterdag, zondag en feestdagen van 10 tot 17 uur.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier