Elke Detavernier blikvanger op expo Fodicor: “Trots op werk als autodidact”

Elke Detavernier was met haar unieke portretten, gastfotografe op de tweejaarlijkse foto-expo van Fodicor. © CLY
Julien Cluyse
Julien Cluyse Medewerker KW

Wie van fotografie houdt, heeft vorig weekend vast en zeker een bezoekje gebracht aan de tweejaarlijkse expo van fotovereniging Fodicor. In de grote Eenaemezaal was er een unieke tentoonstelling met bekroond werk van eigen leden. De kers op de taart was de deelname van gastfotografe Elke Detavernier. Wat als tijdverdrijf begon, is voor haar uitgegroeid tot een passie.

De tweejaarlijkse fototentoonstelling stond in het teken van veertig jaar werking. De Oostrozebeekse foto-diaclub is ontstaan binnen de toenmalige KWB en de Gezinsbond. Intussen zijn we veertig jaar verder en de vereniging is met haar veertien actieve leden nog altijd bijzonder relevant. Niet alleen heeft ze zowat het beeldarchief van de gemeente vastgelegd, maar ook wordt er werk vertoond dat alsmaar kunstzinniger is en inspirerend voor amateurfotografen. Ook deze editie was zonder meer sprankelend, met als blikvanger dorpsgenote en autodidact Elke Detavernier.

Elke Detavernier (52) komt uit een familie die vooral naam maakte in de toneelwereld. Moeder Josefa Ledure stond jarenlang geregeld op de planken bij Meer Vreugde. “Hoe ik in de kunstfotografie gerold ben? Na mijn scheiding was ik op zoek naar iets dat meer kleur zou brengen in mijn leven. Vijftien jaar geleden kocht ik mijn eerste camera, maar aanvankelijk deed ik er niet veel mee. Toch greep ik geregeld naar het toestelletje en de goesting groeide om leuke beeldjes te maken. Ik begon werk te bekijken van bekende fotografen, en via hun voorbeelden zag ik dat mijn werk meer inhoud kreeg, tot de vrienden me aanmoedigden om op die weg verder te gaan.”

“Ondertussen heb ik al mogen werken voor enkele artiesten en maakte ik onder andere twee cd-hoesjes voor 2 Fabiola. Ik werkte ook voor stand-upcomedian Willemsen en maakte vorig jaar ook foto’s voor de cd’s van Michael Lanzo.”

Van hobby tot passie

“Intussen is fotografie echt mijn passie geworden. Het is veel meer dan een hobby. Ik hoop volgend jaar uit te pakken met een speciale reeks portretten, als eerbetoon aan mijn moeder Jozefa Ledure en grootvader Gustaaf Ledure. Eigenlijk ben ik echt trots op wat ik al gepresteerd heb – en dat alles zonder lessen of dure opleidingen te volgen.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier