“De imperfectie erotiseert:” Allround kunstenares Moniek Gheysens (75) stelt creaties tentoon aan grote publiek

Moniek Gheysens verheft afgedankt materiaal tot kunst. © Kurt De Schuytener
Carlo Herpoel
Carlo Herpoel Medewerker KW

Voor het eerst stelt de Kortrijkse allround kunstenares Moniek Gheysens (75) haar nieuwe kunstcreaties tentoon aan het grote publiek. De modeontwerpster op rust zegt in oktober haar politieke carrière vaarwel om verder het creatieve, artistieke pad te bewandelen.

De kunstwerken van Moniek Gheysens zijn allemaal unieke parels des levens. Even stilstaan bij elk werk van Moniek levert je verrassende ontdekkingen op. Welkom in de wereld van Moniek.

Les Rebelles Sacrées heet de tentoonstelling waar mode de kunst ontmoet. Moniek Gheysens exposeert er met andere vrouwen. “Het doel van de tentoonstelling is om de relatie tussen deze twee creatieve velden te benadrukken en de bezoekers aan te moedigen na te denken over de verbinding tussen mode en kunst”, zegt de kunstenares.

Kwetsbaarheid

In deze tentoonstelling weerspiegelt Moniek de kwetsbaarheid, het fragiele van de vrouw doorheen de geschiedenis. Haar werken hebben allemaal een verhaal, een link met het weerloze waar de lijn tussen kunst en mode splinterdun is. De kunstenares heeft iets met deze zwakheid. Deze tedere hardheid omzetten in schoonheid typeert Monieks werk.

“We moeten meer leven van en met schoonheid. Ik ben altijd aangetrokken geweest tot de jaren veertig, de oorlogsjaren. Ik weet niet waarom. Ooit zei een oude dame me ‘je bent een bohème, een nomade’ en ja dat klopt”, zegt Moniek die de mening is toegedaan dat er minder oorlog zou zijn indien mannen meer zouden luisteren naar hun vrouwelijke intuïtie. “In mijn kunst is het het vrouwelijke, het kwetsbare dat bovenkomt maar een man heeft dat ook. We moeten zorgen dat er een evenwicht is tussen de mannelijke en vrouwelijke energie die elke mens in zich draagt.”

Washandjes

“Ik wilde iets doen met oude stoffen. Een kunstwerk met antieke witte bloezen uit de jaren 1900. Ze hebben allemaal een eigen verhaal, een levensweg afgelegd.”

“Een kunstcreatie met oude washandjes… Wat hebben die washandjes beleefd? Mochten deze kunnen vertellen wat ze hebben meegemaakt, dan pas komt de kwetsbaarheid naar boven. Vrouwen moesten dan zwijgen. Het is deze zwakheid en de kwetsbaarheid van de vrouw die ik in mijn kunst verwerk”, vertelt Moniek.

Kleurenkeuze

Doorheen de jaren heeft Moniek veel verzameld. “Een gevallen beeldje van Maria dat gebroken is en ik liever zie dan een origineel, het goudkleurig papier van mijn zalmverpakking, gebruikt bakpapier… Ik spaar alles, evenals een plastic potje van mayonaise. Als je het hier in mijn kunstwerk ziet, zou je zeggen dat het bijna porselein is.” Soms lijkt het slordig maar alles is doordacht. Ook de kleurenkeuze zoals het vrouwelijke roze en het mannelijke blauw is kenmerkend. “Samen met paars zijn dat mijn lievelingskleuren.”

Moniek Gheysens is zeker niet aan haar proefstuk toe. Haar nieuwe kunstcreaties uiten haar sterke persoonlijke kijk op de dingen des levens. Moniek neemt je mee doorheen de stoffen creaties. “Ik werk vooral met textielafval. Het is een samenspel van materialen, gegevens en symbolieken en menselijkheid. Soms komt het sacrale naar boven, soms het concept, soms het fragiele of soms gewoonweg alles samen. Ik verhef afgedankte voorwerpen tot iets sacraals. Exposeren in een kerk als Sint-Rochus is hiervoor ideaal al is ze me iets te veel vernieuwd. Het hoeft voor mij niet gemaakt, perfect of gelekt te zijn. Imperfectie erotiseert”, zegt de kunstenares.

Paulini

Deze tentoonstelling had daarnaast ook een andere uitdaging voor Moniek Gheysens. De creaties van onder meer Saskia De Tollenaere, Heidi Ukkonen, Diane Marie Uwase, Tramaine de Senna zorgen voor de gepaste Art Pairing. Tijdens deze unieke tentoonstelling kan je de eerste ‘seasonal ready-to-wear-collectie’ bewonderen van het Belgische modelabel Paulini. Als mode-artiest beweegt de jonge beloftevolle modeontwerpster Pauline Mylle zich op het breukvlak van mode en kunst. Zij behaalde in 2020 haar master in design aan het gerenommeerde London College of Fashion.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier