Cultuurtrofee voor gepassioneerd amateurkunstenaar Solange Theys: “Een verdienstelijke winnaar”

Solange Theys is een culturele duizendpoot. © Foto Frank

De Culturele Raad van Lendelede overhandigt op vrijdag 17 mei om 19 uur in Den Tap de Cultuurtrofee 2023 aan kunstenares Solange Theys. Ze is een buitenbeentje op cultureel vlak, volgde diverse dansopleidingen, richtte haar eigen dansgezelschap ‘50fifty Dance Company op, werkt mee aan ‘Iedereen Digitaal’ in Lendelede… Kortom: ze is een verdiende winnaar!

Solange (Sol is haar artiestennaam) Theys is gepassioneerd door cultuur in de brede zin van het woord. De KWB droeg haar voor als kandidaat voor de Cultuurtrofee 2023. Onder andere omdat ze met haar eigen dansgroep voor 50-plussers ‘50/fifty’ startte, voor haar mooie foto’s, voor haar beelden in keramiek, omdat ze voor de vereniging en de gemeente diverse uitnodigingen en uitgaven ontwierp én omdat ze meewerkt aan ‘Iedereen Digitaal’ waar ze Lendeledenaren helpt met hun digitale problemen… Een verdienstelijke kandidaat dus.

Solange is beroepshalve ontwikkelings- en burn-outcoach én lesgever digitale bijscholingstechnieken aan de VDAB. Ze volgde ook een basisopleiding in de grafische sector. “Ik volgde in 1978 mime in d’Oude Kapel in Gent”, zegt Solange. “Het was toen mijn vaste stek waar ik lessen in verschillende dansstijlen volgde, van Flashdance tot Indonesische tempeldansen. Ik vond zowat elke stijl leuk, maar concentreerde me toch vooral op moderne dans. Daarna op mijn tweede danspassie, de Japanse moderne Butoh bij Ko Murobuschi en Carlotta Ikeda in Parijs. Daarna ging ik nog naar de Summerschool voor choreografie in Anger (Frankrijk). Met mijn kleine Gentse dansgezelschap ‘Dream Dance Cie’ deed ik in 1984 mee aan het het ‘Concours choréographique internationale de Bagnolet’.”

50-plussers

Solange wilde enerzijds wel professioneel aan de slag te gaan, maar concurreren met de grote professionele dansers of gezelschappen als Jan Fabre en Rosas zag ze niet zitten. “Dansen bleef voor mij een hobby met vooral Flamenco en Oosterse dansen bij een gipsy buikdansshowgroep waarmee we op festivals ‘Gypsies in het park’ (2012) en Labadoux (2013) stonden. Ik wilde mijn eigen unieke stijl ontwikkelen, deed aan verschillende wedstrijden mee en behaalde in ‘Bellydancer of the world’ een derde plaats in de categorie ‘fusion’, een samensmelting van Butoh, Flamenco, moderne dans en Tribal Fusion. In 2010 was ik één van de 10 geselecteerden voor ‘De Grote Belgische Dansvitrine’ in Brugge.”

“Bij het langste lied van Katrien Verfaillie, zorg ik voor de luchtfoto’s”

In 2017 richtte Solange, geboren in 1960, haar dansgezelschap voor 50-plussers op: ‘50fifty Dance Company’. “Onze thuisbasis is ‘De Grote Post’ in Oostende. We dansen Japanse Butoh, ontstaan na de Tweede Wereldoorlog’ als een soort therapie. 50-plussers kunnen die dansen blijven doen, omdat het trage bewegingen zijn. Het zijn vaak mensen die creatief bezig willen zijn. De jongste is 54 jaar, de oudste 73 en ze komen uit de hele provincie. Op 19 oktober is er de première van ons vierde stuk dat de naam ‘Court Circuit’ kreeg.”

Danspunt

Solange is gewaardeerd in de danswereld en werd gevraagd als bestuurslid van ‘Danspunt Vlaanderen’. “Voorbij alle stijlen ondersteunt Danspunt aanstormend talent. Daar creëren ze kansen en zetten ze dans op de kaart in Vlaanderen, Brussel en ver daarbuiten. We werken daarvoor ook samen met de professionele sector.”

Solange werd via haar basisopleiding in de grafische sector gefascineerd door fotografie en behaalde in avondschool een diploma beroepsfotograaf. “Ik had in Gits 20 jaar een fotozaak ‘Fine Arts & Photography’, waar ik vooral reportagewerk en landschapsfotografie deed. Na het recente concert van ‘troubadour’ Katrien Verfaillie in Lendelede – zij trekt van dorp tot dorp en maakt het langste lied met over elk dorp een strofe maakte ik met haar een akkoord om luchtfoto’s te maken. Ik breng de West-Vlaamse dorpen in beeld waar ze optreedt, om die vervolgens te gebruiken in een Youtube-video bij Katriens langste lied. Ik behaalde in 2023 een A1/A3 vliegbewijs voor professionele dronefotografie en kocht ondertussen ook een professionele drone om luchtfoto’s te nemen. En mijn keramiek, die staat momenteel op een laag pitje, maar is ook niet helemaal weg!”

Lees meer over:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier