Christien Dutoit exposeert selectie keramieksculpturen tijdens Kunstzomer van ArtChurchRochus

Het thema snelheid wordt gesymboliseerd door het wiel, de bol is het leven © MD
Margot Demeulemeester
Margot Demeulemeester Stadsreporter Kortrijk

Tijdens Kunstzomer, elke zondagnamiddag tot eind september van 14 tot 18 uur, toont ArtChurchRochus aan de Doorniksewijk het werk van hedendaagse kunstenaars, zowel traditionele werken als moderne installaties. In de sacristie van de voormalige Sint-Rochuskerk presenteert Christien Dutoit (68) een selectie van haar dynamische keramieksculpturen.

Christien Dutoit is een geboren en getogen Kortrijkzaan en woont momenteel in Stasegem. Ze beschrijft zichzelf als een sculpturaal keramist en bronskunstenaar. “Aan tien jaar maakte ik mijn eerste keramieksculpturen. Ik pikte sindsdien wat lessen mee, maar volgde nooit uitgebreide studies met als voordeel te evolueren in mijn eigen stijl, zonder opgelegde beperkingen op vlak van techniek. Ik kon een stap verder gaan ook al duurde dat langer. Het eindresultaat loont.”

“Ik pikte sindsdien wat lessen mee, maar volgde nooit uitgebreide studies met als voordeel te evolueren in mijn eigen stijl”

In haar jarenlange zoektocht naar eigenheid ging Christien technische uitdagingen niet uit de weg. “De werken zijn gemaakt uit fijne lappen klei die opgerold worden tot de vorm die nodig is. Alles wordt dus hol opgebouwd om de technische eisen van klei te respecteren. Voor het bakken wordt de sculptuur bewerkt met oxides en pigmenten voor de kleur.”

De figuren hebben lange benen, armen en vingers, ranke gezichten met hoge jukbeenderen en typerende hoofdtooien. De werken van Christien springen eruit ten opzichte van andere keramiek. “Bij de meeste beelden steek ik veel beweging. Het middelpunt wordt verlegd waardoor de sculpturen bijna uit evenwicht zijn. Dat is niet evident, maar het geeft een mooie spanning in compositie.”

“Bij de meeste beelden steek ik veel beweging. Het middelpunt wordt verlegd waardoor de sculpturen bijna uit evenwicht zijn”

“Mijn beelden staan symbool voor indringende emoties. Wat wij als mensen in het leven ervaren, geef ik vorm door de houding van de figuren en de omgeving en attributen. Eén van mijn sculpturen symboliseert bijvoorbeeld de snelheid waarmee wij ongecontroleerd door het leven gaan en een enkeling die zich daarvan probeert los te maken.”

Christien werkt meestal vanuit haar eigen emoties. “Zoals de meeste kunstenaars wil ik een stuk van mezelf uitbeelden. Ik heb een beeld in mijn hoofd en dat móet eruit. Ik laat me inspireren door de mens, het menszijn en die interactie. Bezig zijn met klei voelt als het leven zelf, als een proces van scheppen en iets tot leven laten komen.”

De prijsklasse van de unieke keramieksculpturen varieert tussen 1.200 en 2.000 euro. Meer info via info@christiendutoit.be.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier