Om een groot publiek aan te spreken, pakt 11.11.11 Koekelare dit jaar uit met het project ‘Murals for Change’. “Samen met de Koekelaarse artiest Fredcot en geëngageerde jongeren creëerden we betekenisvolle kunst en installeerden we die in het straatbeeld”, zegt Carole Himpens, voorzitter van 11.11.11 Koekelare.
“De bedoeling is om de nieuwsgierigheid van de omstaanders en passanten te prikkelen, gesprekken te stimuleren en zelfs een moment van bezinning te brengen. Murals for Change maakt op een creatieve manier verbinding. Verbinding tussen jongeren, artiest(en) en ons ‘doelpubliek’ de man en vrouw in de straat. Kunst laat ons in verwondering stilstaan, nadenken, reflecteren en weer doorgaan”, begint Carole Himpens, voorzitter van 11.11.11 Koekelare.
De lokale kunstenaar Fredcot was bereid om voor 11.11.11 een kunstwerk te creëren dat in de actiemaand van 11.11.11, november, een echte blikvanger wordt. Op de gevel van de Brouwerij zie je het resultaat in een vorm van een vredesteken. “In dit visnet van vrede vangen we mooie momenten in een zee van onrecht. Een visnet vol plastiek om al het beste in de wereld lang te kunnen bewaren als in versheidszakjes als het ware. Want er zijn nooit versheidszakjes genoeg voor de toch vele mooie dingen in deze wereld die snel durven te bederven omdat het klimaat niet gunstig is. En niet te vergeten de vis als symbool van het vrijgeleide, zodat elk mens zonder remmingen een eerlijke vredevolle kans krijgt in deze wereld”, legt de kunstenaar uit.
Volledige vrijheid
“Franky Vantyghem, diensthoofd cultuur en toerisme, gaf de voorzet om een subsidieaanvraag op te stellen. In het kader van het project ‘Westhoek-Vredeshoek’ kregen we 500 euro waarmee het kunstwerk van Fredcot aangekocht kon worden”, vervolgt Marc Staelens, vrijwilliger bij 11.11.11.
“Koekelaarse jongeren van de Chiro en de scouts werden betrokken bij het project om de murals of muurschilderingen te maken, maar wij zagen het ruimer. We lieten de jeugd namelijk volledig vrij in de creativiteit. Als enige leidraad gaven wij de kernwoorden ‘vrede’ en ‘solidariteit’ mee én kregen de deelnemers een overzichtslijstje mee van de thema’s waar 11.11.11 de afgelopen jaren rond werkte: klimaat, voedsel, migratie, eerlijke handel, mensenrechten, enzovoort.”
“De scouts kozen voor een mooie gesjorde installatie waarin onze wereldbol centraal staat. Respect voor onze planeet en gelijkwaardigheid van de bewoners mét aandacht voor diversiteit zijn thema’s waar zowel 11.11.11 als FOS Open Scouting zich volledig kunnen in vinden. Hun installatie vind je aan de ingang van het sportdomein de Mote in de Belhuttebaan.”
Alle kleuren
De Chiro beschilderde vier grote houten panelen. “In de beelden vind je opnieuw een aantal kernthema’s van 11.11.11 en de Chiro terug: respect voor iedereen, alle kleuren, dichtbij of veraf, zorg voor elkaar en zorg voor het klimaat. Hun werken vind je aan de Negensprong in de Ichtegemstraat, aan de kiosk voor de kerk, in de Ringlaan ter hoogte van de Hovaerestraat en in de Belhuttebaan tegenover de ingang van de Regenboog.”
Voor Sama
Het project Murals for Change is niet het enige project waarmee 11.11.11 Koekelare uitpakt. Nog de hele maand zijn er acties. “Op dinsdag 9 november vind je ons met een stand op de dinsdagmarkt. Daar kan je koffie, thee en chocolade kopen ten voordele van 11.11.11. Op 11 november keken wij er naar uit om ons tweede fairtrade-ontbijt te organiseren. We stonden met een heel team in de startblokken om er een prachtig evenement van te maken. Helaas, de actualiteit van de jongste week, met een oplopend aantal coronabesmettingen hier in Koekelare, noopt ons dit af te gelasten.”
“Op maandag 22 november organiseren we, als we dat veilig kunnen doen, samen met de dienst Cultuur een filmavond. Iedereen is welkom om 20 uur in De Balluchon. We kiezen voor de film ‘For Sama’. In deze film volgt de jonge burgerjournaliste Waad Al-Kateab vijf jaar lang de oorlog in haar thuisstad Aleppo. Te midden van het oorlogsgeweld moet ze haar pasgeboren dochter Sama opvoeden. Een beklijvende film die bekroond werd met tal van awards”, besluit Carole Himpens.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier