Tegen 2025 wil Brugge een nieuwe expohal, met bijhorend stadspark, op de site Garenmarkt, in gebruik nemen. Het project kreeg de naam Brusk en maakt deel uit van de creatie van een museumkwartier. Kostprijs : 48 miljoen euro, waarvan 60 procent door Vlaanderen betoelaagd wordt.
Brusk staat voor Brugge en Schone Kunsten. Of Brugge en Stedelijke Kunsthal. Hoe dan ook, Brugge wil Vlaanderen en de wereld vanaf 2025 op artistieke manier ‘bruskeren’ met jaarlijks vijf innovatieve tentoonstellingen in dit nieuwe gebouw. Al decennialang moet voor elke grote, internationale expo een deel van het Groeningemusuem ontruimd worden. Nu komt er eindelijk een oplossing voor dit probleem, deels dank zij een grondenruil.
Grondenruil
De Stad palmt de 20.000 m² grote site van de Garenmarkt in, terwijl het Sint-Andreasinstituut vlakbij, op het domein van het KTA in de Jacobinessenstraat, een nieuwe school kan bouwen. Na een internationale wedstrijd mag ontwikkelaar CIT Blaton Real Estate Development de nieuwe expohal realiseren, op basis van een ontwerp van de architecten Robbrecht & Daem en Olivier Salens. Een jury onder leiding van voormalig Vlaams Bouwmeester bOb Van Reeth koos hen uit vijf kandidaten.
1/3
2/3
3/3
1/3
2/3
3/3
Blaton is al 155 jaar actief en bouwde onder meer het Paleis voor Schone Kunsten in Brussel. Robbrecht&Daem ontwierp het Concertgebouw in Brugge. De Brugse architect Olivier Salens is bekend voor de ABC Toren in Zeebrugge en de rijksarchief in Brugge.
De nieuwe expohal wordt uitgevoerd via een design&build formule, waarbij aannemer en architecten één team vormen. Samen moeten ze er garant voor staan dat alles binnen het budget van 48 miljoen euro blijft. In die prijs zit ook de creatie van een nieuw stadspark. Vlaanderen subsidieert voor 27,5 miljoen euro. De expohal moet het sluitstuk worden van het museumkwartier, dat onder meer het Sint-Janshospitaal, het Gruuthusemusuem en het Groeningemuseum omvat.
Openbaar onderzoek
Binnenkort dient de stad Brugge een omgevingsvergunning in en volgt een openbaar onderzoek, waarbij de buurtbewoners eventuele bezwaren kunnen indienen. Architect Paul Robbrecht omschrijft het ontwerp als volgt: “De nieuwe expohal en bijhorend stadspark moeten een plaats van ontmoeting worden. Twee tentoonstellingszalen worden één niveau opgetild en van elkaar gescheiden door een publiek doorwaadbare passage, zodat een transparant en vrij toegankelijk gelijkvloers ontstaat. Met ticketruimte, shop, kinderatelier en restaurant.
“Het gebouw wijzigt niks aan de Brugse skyline en heeft respect voor de omliggende gebouwen. Qua grootte krijgt het een middenschaal tussen huizen en kerktorens. Het zal voorzien zijn van donkergroene glasplaten, die passen bij de rode Brugse bakstenen huizen. De museale ruimtes krijgen grote ramen aan de noordzijde, zoals in een schilderatelier. De 17,4 meter hoge zalen zullen ook grotere, hedendaagse kunstwerken kunnen tentoonstellen. De ene ruimte wordt 40 op 40 meter, de tweede 20 op 40 meter. Uiteraard is er ook aan duurzaamheid gedacht: Brusk zal twee keer energiezuiniger zijn dan de huidige bijna, energieneutrale norm.
De bouw van de nieuwe expohal moet normaal gezien begin 2023 starten en zal twee jaar duren. Nadien wordt het Groeningemusuem gerenoveerd…
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier