Beeldhouwer Tjok wint cultuurprijs en verkoopt werk voor goede doel

(foto JS) © jan_stragier ©2024 Jan Stragier
Bert Feys
Bert Feys Medewerker KW

Keramist en abstract beeldhouwer Tjok Dessauvage uit Sint-Eloois–Winkel krijgt eind deze maand de Ledegemse cultuurprijs.

In aanloop naar dat evenement maakt Tjok tien kunstwerken die hij zal verkopen ten voordele van ‘t Ferm, de organisatie die zinvolle dagbesteding aanbiedt aan mensen met een beperking. Een ander kunstwerk, ter waarde van 850 euro, zal tijdens de cultuurprijsuitreiking verloot worden.

“Nu is het toch een eindje geleden dat ik mijn werken getoond heb aan het grote publiek.”

Winkelnaar Tjok Dessauvage (76) is al meer dan 55 jaar kunstenaar. De keramist stelde tijdens die lange carrière zijn werken tentoon over de hele wereld en won ook tal van internationale prijzen. “Nu is het toch een eindje geleden dat ik mijn werken getoond heb aan het grote publiek. Mijn voorlopig laatste tentoonstelling was vorig jaar in Frankrijk”, aldus Tjok die deels in Bretagne en deels in Sint-Eloois-Winkel verblijft. “Ik ben nog dagelijks bezig met kunst. Zowel in Sint-Eloois-Winkel als in Bretagne heb ik een eigen atelier. Maar ik doe alles op mijn eigen tempo. Keramiek is een fysiek lastige stiel en ik voel wel dat het na al die jaren wat begint door te wegen.”

Tien kunstwerkjes

Op zaterdag 29 juni krijgt Tjok de Ledegemse cultuurtrofee. “Ik heb vroeger vaak de trofee moeten maken. Ik vind het wel leuk dat ik nu ook eens de prijs mag winnen.” Die overwinning wil Tjok niet zomaar voorbij laten gaan. Momenteel is hij volop bezig met het maken van tien kleine kunstwerkjes. “Die zal ik dan verkopen ten voordele van ‘t Ferm uit Rollegem-Kapelle. Die organisatie zet zich erg in voor mensen met een beperking.”

Op de avond van de cultuurtrofee zal Tjok een van zijn kunstwerken, ter waarde van 850 euro, verloten onder het aanwezige publiek. Ondertussen hoopt Tjok er nog verschillende jaren als kunstenaar bij te doen. “Ik ben blij om te zien dat er in de gemeente tal van toffe cultuuractiviteiten zijn. Verenigingen zoals CultuurWinkel en ‘t Vervolg organiseren leuke evenementen en optredens. Muzikanten zoals Seraphine Stragier en Arne Demets halen een erg hoog niveau”, besluit hij. (BF)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier