Ateliers exposeren foto’s en beelden in Villa Vandewalle: “Een heel goede match”

Cursisten van de klas analoge fotografie en beeldhouwkunst exposeren samen in Villa Vandewalle. © SB
Bart Crabbe
Bart Crabbe Medewerker KW

In Villa Vandewalle in de Meensesteenweg in Roeselare exposeren tot 27 april de ateliers analoge fotografie en beeldhouwkunst van de Stedelijke Academie voor Schone Kunsten, de SASK. Op het eerste zicht een niet alledaagse combinatie. “Niet is minder waar, de fotografen gebruiken de muren, de beeldhouwers de ruimte ertussen wat voor een mooi geheel zorgt”, aldus Stefaan Beel.

Analoge fotografie, het verhaal dus van het filmrolletje en de ontwikkelaar in de donkere kamer, is een blijver gebleken ondanks de overheersende aanwezigheid van digitale fototoestellen en smartphones. De klas analoge fotografie van Stefaan Beel kende de jongste jaren zelfs een forse groei. We lokten cursist Aaron Bekkers uit de doka met de vraag wat een 18-jarige met analoge fotografie te maken wil hebben.

“Analoge fotografie is altijd in mijn leven aanwezig. Mijn vader was er al door bezeten en die microbe heeft mij ook besmet. Het boeit me om niet te zien wat je fotografeert. Bij digitale foto’s zit je te vaak naar een scherm te turen. Hier weet je pas na veel werk in de donkere kamer wat het resultaat is.”

“Het is een spannende bezigheid waarbij je al eens met een mislukking rekening moet houden. Het is ook wel een dure hobby. Een kleurenfilmpje kost al gauw heel wat euro’s en ook de fototoestellen, de ontwikkelaars, de chemische producten en het fotopapier zijn duur. Ik probeer dat op te lossen door zoveel mogelijk tweedehands te kopen en vooral zwartwitfoto’s te maken.”

Straatfotografie

“Ik hou vooral van straatfotografie. Daar leent dit medium zich goed toe. Op de tentoonstelling toon ik foto’s die ik nam op de Roeselaarse kermis, het carnaval en de Rodenbachfeesten.”

Ook het atelier beeldhouwkunst van leraar Jeroen Vercruysse neemt deel aan deze tentoonstelling. Siska Vandenaweele is een van de deelnemende beeldhouwers.

“Ooit kreeg ik van een vriendin een grote houten schijf en de tijd was rijp om er iets mee te doen. Ik ben nogal fan van zaagsneden en de onregelmatigheden van hout. Ik heb er een kopie van gemaakt in gips met een mal in silicone en heb vervolgens de twee schijven verbonden met een touw. Ik neem ook een creatie mee waarbij in klei geduwde putjes gevuld zijn met pigment en gips.”

“De mix tussen fotografie en beeldende kunst vind ik een hele goede match omdat het verschillende dimensies combineert. Het verticale van de foto’s aan de wanden zal een mooie mantel vormen voor de binnenruimte waar onze beelden staan.”

De expo Analoge Fotografie en Beeldhouwkunst in Villa Vandewalle in de Meensesteenweg 156, Roeselare is open op 20, 21 en 24 april van 14 tot 18 uur en op 27 april van 10 tot 17 uur.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier