Kortrijk host Tomorrowland voor tieners in Tranzit

Dj's DIVS en Richie Haley speelde dit jaar op onder meer Tomorrowland. © dav
Axel Vandenheede

“Velen zien enkel de leuke kant van het leven als dj, maar het is superhard werken.” Dat zegt Richard Hallai (14), beter bekend als Richie Haley. Samen met zijn vader Steven en stad Kortrijk is hij de trekker van het festival Underage, dat dit weekend plaatsvindt. “Het wordt top.”

Op zaterdag 1 september is jeugdcentrum Tranzit op Kortrijk Weide voorbehouden voor kleuters, kinderen en jongeren. Van 14 uur tot 17.30 uur is er Playday, waarbij 4- tot 11-jarigen kunnen kennismaken met de workshops die in Tranzit plaatsvinden. Daarna volgt een optreden van Ghost Rockers, gevolgd door het festival Underage, zeg maar het Tomorrowland voor tieners. Met onder meer dj Licious, Makasi en vele anderen is de line-up indrukwekkend.

Ook Richard Hallai, alias dj Richie Haley, is van de partij. Meer zelfs: dankzij hem en zijn vader Steven (44) kan Underage met dergelijke namen pronken. “We speelden al langer met het idee om iets dergelijks te organiseren”, aldus papa Steven. “Een festival gericht op tieners. Want zij kunnen niet proeven van festivals met dergelijke namen: de minimumleeftijd is meestal 18 jaar.”

Geen alcohol en drugs

“Het zal een festival zijn op maat van de 11- tot 16-jarigen. Dat wil zeggen: geen alcohol, geen sigaretten en natuurlijk ook geen drugs. Diezelfde principes gelden voor de backstage. (lachje) De dj’s zullen het dus ook met een fruitsapje moet doen. Verder is het geluidsniveau aangepast en worden er geen ouders toegelaten.

Richie zelf kan natuurlijk niet ontbreken op het festival. Voor de 14-jarige inwoner van Sint-Denijs gaat het snel: in mei 2017 won hij als 12-jarige de Kunstbende, goed een maand later was hij al te gast op Rock Village op Rock Werchter. Deze zomer was hij samen met zijn vriend David Demuynck te zien op Tomorrowland Neighbours Welcome. Ook optredens in het buitenland stonden al op het programma. “In februari speelde ik voor Snowbite sets in Oostenrijk, Frankrijk en Italië.”

“Het was leuk, maar ook heel vermoeiend. Tijdens de reis zelf voel je daar weinig van omdat je vol adrenaline zit en het super is om elke dag in een ander land te draaien, maar eenmaal thuis…(lacht)Toen dacht ik enkel aan slapen.” Last van stress heeft Richard niet. “Ik ga altijd achter de dj-tafel staan met één doel: het beste van mezelf geven.”

Geen improvisatie

“Richard bereidt zijn sets minutieus voor”, pikt papa Steven in. “Dat is absoluut nodig. Geen enkele dj op topfestivals improviseert. En niemand laat ook zomaar een vooraf opgenomen set afspelen, zoals sommigen wel eens denken. Er wordt altijd live opgetreden. Zo’n optreden is keihard werken, neem dat van me aan. Zeker voor dj’s als Richard die nooit een nummer volledig laten afspelen. (richt zich tot Richard) Hoeveel seconden van een nummer gebruik je ten hoogste? 120? Vaak zijn dat maar 30 seconden. Reken maar uit hoeveel nummers ze gebruiken in een set van een uur of anderhalf uur.”

“Aan een mix van een vijftal minuten zijn we toch wel een achttal uur bezig” –

Een optreden is dus niet van de poes. De voorbereiding ervan is dat nog veel minder, zo blijkt. Richard: “Als dj zoek je voortdurend naar muziek die je zelf kunt gebruiken. Je moet bovendien ook werken aan een set: muziek kiezen, mixen, een volgorde bepalen, enzovoort. Daar kruipt enorm veel tijd in. Ik zou zeggen dat we aan een mix van vijf minuten toch een achttal uur bezig zijn.”

Intussen kent Richard een aantal van die dj’s. Ze zien elkaar geregeld in de backstage. “Een plek waar het er veel rustig aan toegaat dan velen denken. We chillen en babbelen over van alles, dus zeker niet alleen over muziek. In de backstage ben ik vaak de jongste. Met voorsprong zelfs. Maar leeftijd speelt geen rol, ik ben een van de dj’s.”

“Uiteindelijk zijn die dj’s ook maar gewone mensen”, vervolgt Steven. “Een tijd geleden sprak ik met de vader van Martin Garrix, de beste dj van de wereld. Hij brak door op 16-jarige leeftijd. Hij vertelde over de beginperiode, waarin hij de chauffeur van dienst was. Maar ook dat Martijn thuis zelf zijn bord moet afruimen als hij gedaan heeft met eten. Richard, bijvoorbeeld, rijdt bij ons thuis nog altijd het gras af. En op school is hij een van de leerlingen.”

Gewone mensen

“Aan Athena Heule volg ik de richting grafische communicatiewetenschappen en ben ik niet dj Richie Haley. Dat is een goede zaak”, stelt Richard nog. “De combinatie school-dj is niet zo gemakkelijk, maar het lukt wel.”

Naast dj’en maakt Richard ook eigen nummers en remixes van andere artiesten. “Samen met David (dj DIVS) halen we die nummers dan helemaal overhoop en maken we er iets nieuws van“, zegt Richard al lachend. “Binnenkort lanceren we onze remix van Seguro met niemand minder dan Jessy van het vroegere Mackenzie feat. Jessy. Een topstem die iedereen zal herkennen.”

“Prutsen met papa’s dj-bak”

Richard kreeg al vroeg de smaak van het dj’en te pakken. “Als klein jongetje prutste hij al met een grote dj-bak en de cd’s van zijn papa”, vertelt Steven. “Toen we zagen dat hij er graag mee bezig was en er ook talent voor had, kreeg Richard voor zijn achtste verjaardag een professionelere versie en wat later volgde hij een kamp in de dj-school.”

Op 12-jarige leeftijd schreef zijn mama hem in voor de Kunstbende. In de voorronde in de Schouwburg in Kortrijk kreeg hij een wildcard voor de finale in Antwerpen, die hij in mei 2017 won. Intussen timmert Richard aan zijn carrière als dj/producer en pendelt hij tussen studio’s in Gent, Amsterdam en Parijs. (AXV)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.