Kortrijk herdacht de bevrijding van Stad Kortrijk in de Tweede Wereldoorlog op 6 september 1944 met een ceremonie. De bevrijding is 80 jaar geleden. “Het is belangrijk dat we de verhalen van de slachtoffers blijven vertellen en hen blijven herdenken”, zegt burgemeester Vincent Van Quickenborne.
De optocht met prominenten vertrok vanaf het stadhuis naar het oorlogsmonument op de Grote Markt. Daar vond een bloemenneerlegging plaats door de burgemeester en Vaderlandslievende verenigingen, ondersteund door de hymnes De Vlaamse Leeuw, de Europese hymne en de Brabançonne.
“6 september 1944 is een belangrijke datum voor Kortrijk. De Bevrijding was een feestelijke dag voor de stad, maar er ging veel leed aan vooraf. Onze stad lag in puin en honderden inwoners lieten het leven. Wie erbij was, kan het zich nog voor de geest halen. Het is daarom belangrijk dat we hun verhalen blijven vertellen en de slachtoffers blijven herdenken. Toekomstige generaties mogen niet vergeten welke hoge prijs we betaalden voor onze vrijheid”, aldus burgemeester Vincent Van Quickenborne.
Daarna trok de stoet naar de Broeltorens. De stoet kreeg onderweg begeleiding van 30 militaire wagens en 6 originele fietsen uit WOII. De colonne werd begeleid door de Koninklijke Harmonie Eendracht Aalbeke, Harmonie Bellegem, Harmonie Rollegem, Muziekvereniging Marke, Field Marshall Haig’s Own Pipes & Drums en Ypres Surrey Pipes & Drums.
Verzet aan de zuidelijke Broeltoren
Aan het oorlogsmonument ter hoogte van de zuidelijke Broeltoren vond een tweede bloemenneerlegging plaats met huldemoment. Daar hangen namelijk twee gedenkplaten.
De eerste jeep met Engelse soldaten reed Kortrijk binnen op 4 september, maar er werd weerstand geboden in de buurt van de Broeltorens. Bij een beschieting verloren daar nog 8 verzetslieden het leven. Ter herinnering aan de dodelijke schermutseling hangen daar twee gedenkplaten en kreeg deze zijde van de Leie de naam Verzetskaai.
“Kortrijk had voor WOII een totaal ander uitzicht. Maar liefst 1.850 gebouwen werden door bombardementen verwoest. Onder meer het stationsgebouw, het postgebouw, de Sint-Michielskerk en de Grote Hallen op het Schouwburgplein moesten eraan geloven”, zegt eerste schepen Ruth Vandenberghe.
“We brengen samen met Howest het verleden weer tot leven met 2 AR-belevingen. De gameopleiding is de toekomst van onze stad die ons het verleden leert kennen, een betere combinatie bestaat niet om dit te herdenken.”
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier