Jonge Brugse kunstenaars zorgen voor streetart op elektriciteitskastjes

Stefan Vankerkhoven

Dankzij een streetartproject is Brugge dertig kunstwerken rijker. Heel wat Brugse jongeren toonden interesse om aan de slag te gaan en grijze elektriciteitskastjes van een laagje kunst te voorzien. Jongeren met verschillende creatieve achtergronden, leeftijden en ervaring, waaronder ook een klasgroep van het VTI en TIHF Maricolen.

“Ik ben dan ook bijzonder trots dat we met dit project veel jongeren een eerste expositie ervaring kunnen geven in onze mooie stad, allemaal hadden ze twee belangrijke dingen gemeen: hun creativiteit en de wil om van onze stad een mooiere plek te maken.” vertelt schepen van Jeugd, Mathijs Goderis.

De eerste digitale briefing in maart was voor iedereen tegelijk een kennismakingsmoment, een interessante uitwisseling. Daarna volgde de ontwerpperiode, het moment voor alle deelnemers om na te denken over hun ontwerp en dat voor het eerst ook effectief te gaan uittekenen op papier.

De inspiratie is heel divers en vaak ook persoonlijk: “Mijn ontwerp staat voor dromen over een leven waar iedereen van elkaar mag houden. Het wordt een ontwerp waar twee verliefde mensen in centraal staan. De kijker kan zelf bepalen of dat 2 meisjes, 2 jongens of een meisje en een jongen zijn. Ze zijn afgebeeld zoals glas om hun kwetsbaarheid in de wereld te tonen. De kleurrijke vegen en handen op de achtergrond staan symbool voor de wereld, waar het soms een chaos en struggle kan zijn, maar ik wil aantonen dat uiteindelijk liefde altijd wint.” laat Lisa Coudenys, één van de artiesten, weten.

Treepack

In april kond iedereen dan echt aan de slag, op hun manier en eigen tempo, iedereen kreeg tot mei om hun kastje af te werken. Alles gebeurde onder leiding van Treepack, de organisatie achter het project. Ze zorgden voor ondersteuning van ontwerp tot uitwerking. Vragen, materiaalkeuze tot begeleiding op de site, Treepack was hun vaste aanspreekpunt.

Johan Desloovere, coördinator afdeling schilder- en decoratietechnieken uit het VTI, stelt: “Voor onze leerlingen was het een unieke kans om uit te breken uit hun werkplaatsen en weg te lopen van het vertrouwde schooldomein. Deze jongens en meisjes konden aan de wereld (toch aan Sint-Kruis en Male) laten zien wat ze in hun mars hebben. Tijdens de werkzaamheden leerden ze als het ware ook schilderen voor een live publiek en omgaan met commentaar van voorbijgangers. De buurtbewoners zullen nog lang napraten over die week dat de leerlingen van het VTI hier neerstreken en vanaf nu zullen die leerlingen elektriciteitskastjes ook altijd op een andere manier bekijken.”

Tour Elentrik

“Met deze Tour Elentrik laten we kunst ook buiten onze stadskern uitbreken. Het toont waar Brugge als cultuurstad voor staat, een stad waar kunst voor iedereen toegankelijk is. Door hier met jonge lokale artiesten aan de slag te gaan willen we hen de nodige groeikansen geven om zich verder te ontplooien. Dankzij heel wat recente streetartprojecten brengen we kunst tot in het straatbeeld en dat kan ik alleen maar toejuichen! Ik hoop dat we in de toekomst Brugge als streetartstad nog verder op de kaart kunnen zetten,” zegt cultuurschepen Nico Blontrock.

“Het is fantastisch om ook andere kanten van Brugge in de kijker te kunnen zetten. Als kind- en jongerenvriendelijke stad, willen we het goeie voorbeeld geven en jongeren maximale kansen geven om zich hun Brugge eigen te maken. Streetart maakt daar een mooi deel van uit én het toont nog maar eens hoeveel talent we in huis hebben. Aan de vele positieve reacties van de buurt te horen, werd het project erg warm ontvangen en zorgde voor mooie momenten tussen onze kunstenaars en de inwoners in de buurt. Zo warm kan Brugge zijn”, aldus schepen Mathijs Goderis af.

Wandelroute

Alle kastjes van Tour Elentrik Brugge kunnen via de wandelroute op het digitale platform Street Art Cities bekeken worden, met startpunt Zeebrugge: https://brugge.streetartcities.com/routes/tour-elentrik-zeebrugge-238 of Sint-Kruis https://brugge.streetartcities.com/routes/tour-elentrik-sintkruis-239

De volgden jonge artiesten werkten mee: Jolien Vandierendonck, Lisa Coudenys, Jana Goethals, Silvio Samyn, Delphine Vagenende, Sam Vanroose, Maïté Van Den Bossche, Julie Plasschaert, Julie Hurtecant, Merel Daneels, Viktor Vandenabeele, Shane Vosselman, Nikki Atkeson, Jasper Vanrobays, Ward Rombaut, Aïscha Baert, Elena De langhe, Margeaux Poppe, Emma Ten Cate, Miesj Van Avermaet, Martine Debuf en de leerlingen van de Maricolen: Maité, Alicia, Jutta, Jasper, Lin-ru, Sarah, Polina en Bas, Johan Desloovere, Karel, Soraya en de leerlingen van het VTI: Britt, Jelle, Rune, Viktor, Tatiano, Shana, Michael, Jonas en Timoty.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier