Met je debuut goud winnen? Het overkwam Jonathan Jetten. Zijn kinderboek ‘Als ik naar de wolken kijk…’ werd door het lezerspubliek verkozen tot winnaar in zijn genre. “Het verhaal van Juliette en Tomas maakt rouw en verlies bespreekbaar”, aldus de debuterende auteur met BoekGoud op zak.
Jonathan Jetten (38) woont met echtgenoot Clement en hun driejarig zoontje Theo in huisje Malpertuske in de Oostmeers. Met zijn debuut ‘Als ik naar de wolken kijk…’ viel hij in de prijzen. Hij won een publieksprijs van BoekGoud, een prijs die uitgereikt wordt door uitgeverij Boekscout.
De Bruggeling is uiteraard zeer tevreden: “Mijn boek werd door het lezend publiek verkozen tot winnaar in het genre kinderboeken. Tijdens een speciale uitzending werd bekendgemaakt dat ik als debuterend auteur genrewinnaar ben geworden van het felbegeerde BoekGoud. Bovendien greep mijn boek brons en kaapte het verhaal van Juliette en Tomas daarmee een podiumplaats weg. Mijn kinderboek dat rouw en verlies bespreekbaar maakt, liet daarbij meer dan 800 inzendingen achter zich.”
Samen op de wolk
“Ruim tienduizend lezers bepaalden wat de beste boeken van 2019 waren”, vervolgt Erwin de Haan, directeur van de Nederlandse uitgeverij Boekscout. “Via een online verkiezing streden de boeken onderling om de winnaar te worden in hun eigen genre. Door de uitbraak van het coronavirus is de uitreiking aan het einde van de Boekenweek midden maart niet doorgegaan. Op vrijdag 29 mei vond via een speciale livestream de bekendmaking plaats.”
In zijn debuut ‘Als ik naar de wolken kijk…’ vertelt Jonathan het verhaal van Juliette en Tomas. Tomas is gestorven en Juliette mist hem. Terwijl iedereen wil dat Juliette nieuwe vrienden maakt, wil zij het liefst bij Tomas zijn. Boven op zijn wolk. Juliette mist Tomas steeds meer en het lukt haar niet om hem los te laten. Ze zoekt haar eigen weg en doet dat samen met de lezer.
“Verlies is iets van alle leeftijden. Zeker voor jonge kinderen is het verwerken van het gemis van een vriend zwaar, omdat rouw voor veel van hen iets nieuws en ongrijpbaars is. Door het ontroerende verhaal van Juliette en Tomas, geef je hen grip op rouwverwerking”, vervolgt Erwin de Haan.
Net voor de coronacrisis gaf Jonathan auteurslezingen in Brugse scholen. “Nu de lockdown achter ons ligt, lees ik opnieuw wekelijks voor aan de kinderen van de Brugse basisschool Het Palet. Weliswaar met een mondmasker, maar de leesmicrobe kunnen we niet stoppen.”
Ondertussen ligt er een manuscript klaar voor een prentenboek over psychische kwetsbaarheid. “En momenteel werk ik ten volle aan een leesboek over adoptie en diversiteit”, besluit Jonathan.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier