Het 42ste Feest van de Cultuurraad vindt deze keer, door corona, niet plaats in De Schakel. Wel gaat het bestuur op zaterdag 6 maart als alternatief op stoepbezoek bij de gelauwerden. Eén van hen is John Missant (75), trekker van de Waregem Historique, een Facebookgroep met foto’s van vroeger en nu.
“John verbindt via zijn vele verhalen en foto’s op Waregem Historique mensen met elkaar en met Waregem”, ligt Bert De Smet, voorzitter van de Waregemse cultuurraad hun keuze toe. “Waregem is veel veranderd, soms ten goede, soms ook niet. Maar John staat daar met zijn verhalen boven. Hij beschrijft, vertelt, toont, zonder waardeoordeel over toen of nu. Dat maakt mee het succes van Waregem Historique en van Johns uiteindelijke erkenning door ons bestuur.”
“Ik had het totaal niet verwacht, maar ik ben hier heel tevreden mee”, zegt John. “Ik ben al van jongs af aan geïnteresseerd in de geschiedenis van Waregem. Het overlijden van mijn vader en schoonvader luidde het begin van mijn verzameling in. Ik erfde immers al hun dozen met foto’s, wenskaarten, kranten en documenten van ‘hun tijd’. Zo groeide mijn eigen verzameling sterk aan en begon ik ook geregeld documenten uit te wisselen met de Geschied- en Heemkundige kring De Gaverstreke, De Waregemse Gidsenkring en het stadsarchief.”
‘Het mooie Waereghem’
“Doordat ik mijn hele jeugd in de Boulezlaan heb gewoond, kwam ik in contact met de Facebookgroep van De Statievrienden. Dat was de start van mijn Facebookactiviteiten over de Statiewijk, die zich later uitbreidden naar ‘Waregem historique’ met als voornaamste doel: ‘historische documenten en foto’s over het mooie Waereghem te tonen’. Mijn hobby begon zo beetje bij beetje meer op een passie te lijken”, lacht John. “Ik probeer dagelijks iets te posten en ik denk dat ik daar tot nu toe vrij goed in geslaagd ben. Mijn aanpak blijkt bovendien een succes, want de groep groeide in de loop van de jaren aan van oorspronkelijk 150 tot nu ongeveer 3.400 leden.”
“Waarom de mensen zo geïnteresseerd zijn in oude foto’s? Ik denk voornamelijk omdat Waregem zo is veranderd sinds de jaren ‘50. Vroeger was Waregem nog een dorp, nu is het een stad. Daarnaast zijn er ook veel ex-Waregemnaars in de groep die zijn uitgeweken naar het buitenland en uit nostalgie graag ‘hun Waregem’ nog eens willen terugzien.”
“Ik denk nog niet meteen aan stoppen, maar mocht ik een ideale opvolger moeten uitkiezen, dan denk ik aan fotograaf Piet Eggermont. Hij heeft zelf ook een heel groot archief geërfd van zijn vader en grootvader en post ook regelmatig foto’s van vroeger op Waregem Historique. Mocht ik er niet meer zijn, zou ik bovendien graag mijn documenten overdragen aan het stadsarchief.”
(GDW)
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier