Nog tot eind oktober kan je in Kortrijk de tentoonstelling “A Cup of George” bekijken en beluisteren. Het gaat over de in Kortrijk geboren Amerikaan George Washington die de oploskoffie op de wereldkaart zette. Onderzoeker Johan Cloetens en koffiemaker Peter Deprez tekenden mee het project uit.
George Washington werd 150 jaar geleden in Kortrijk geboren. Zijn moeder was een rasechte Kortrijkse die trouwde met de Brit John Washington. Ook hun zoon George trouwde met een Kortrijkse. Na 25 jaar Kortrijk emigreerden George en zijn vrouw Angeline Van Nieuwenhuyse in 1897 naar New York. George werd fotograaf, uitvinder, ondernemer en zakenman. Hij werd puissant rijk door zijn patenten en ontdekkingen en vooral zijn oploskoffie. Stad Kortrijk herdenkt hem met het project ‘A Cup of George’, een audiowandeling, een tentoonstelling en een unieke koffie ‘George 1871’. Mee aan de basis van dit project liggen onderzoeker John Cloetens en koffiemaker Peter Deprez van Viva Sara Kaffee.
Een boeiend leven
De ingeweken Kortrijkzaan Johan Cloetens (68) houdt van muziek, cultuur en historie en werkte voor toneel, radio en televisie. “Het begon met nieuwsgierigheid. Tijdens de lockdown vroeg ik me af of er beroemde Kortrijkzanen waren die het gemaakt hadden. Ik ging op zoek in het Rijksarchief van Kortrijk en Brussel en botste op de geboorteakte van de Amerikaan George Washington, die in Kortrijk bleek geboren te zijn”, vertelt Johan, die zich verdiepte in het levensverhaal van George. “Ik had veel vragen. Was hij nu een Kortrijkzaan of toch een Engelsman, Brusselaar of Zuid-Amerikaan? Mijn onderzoek leidde me naar de States, Guatemala en Nieuw-Zeeland. Zijn verhaal begon steeds meer een fascinerend beeld te schetsen van Kortrijk in de 19de eeuw: intrigerend, verrassend en verrijkend. George had een boeiend leven, zeker in Amerika. Verbazingwekkend dat niemand eerder spitte naar dit verhaal van een ondernemende Kortrijkzaan.”
De foto met namaakdecor blijft me intrigeren
– Johan Cloetens
Ook Peter Deprez van Viva Sara Kaffee werkte mee aan het project. “Ik ben geboeid door koffie. Toen ik het verhaal hoorde was ik letterlijk vertrokken. Mijn broer Bart en ik zijn op zoek gegaan naar de plantage in Guatemala waar George zijn eerste experimenten deed rond oploskoffie. We hebben die ook gevonden in de finca Santa Margarita in het hooggebergte van Guatemala”, vertelt Peter, die voor dit project de koffie ‘George 1871’ creëerde. “Na lang onderhandelen konden we hun koffiebonen kopen. De bonen voor deze premium koffie groeien op de flanken van de Acatenango-vulkaan in Guatemala. De plantage is nog steeds in handen van de familie Wyld, de vijfde generatie via een zus van George. De groene bonen werden pas in februari van dit jaar geplukt en verscheept naar Zeebrugge. De bonen worden artisanaal geroosterd.
Wie is wie?
Een van de foto’s op de pancartes zou dateren uit 1889. “Op de foto moet George zo’n 18 jaar oud zijn”, zegt Johan Cloetens. “We weten helemaal niet wie er bij hem staan. George staat bovenaan tweede van rechts. Rond 1889 betekent dat de foto ook in Kortrijk genomen moet zijn: toen waren vele fotografen actief in Kortrijk. De foto is wellicht genomen in de studio van de fotograaf gezien het ‘namaakdecor’”, duidt Johan. Dat bevestigt ook gerenommeerd antiquair Ignace Van Canneyt. “Elke fotograaf in die tijd had een ‘eigen decor’ waarmee ze hun klanten wilden warm maken om bij hen gefotografeerd te worden. Je vindt dat terug in het boek rond fotografen van voor 1914 in Kortrijk.” Het origineel van de foto is een glasplaat, misschien afkomstig van Fabrique de plaques Léaucourt langs de Damkaai, later de toonzaal van Meyhui. “De foto werd mij bezorgd door Susan Washington, een van de nazaten van de familie Washington uit Seatlle. De foto zou kunnen genomen zijn door de vader van George Washington. Vader en zoon waren fervente fotoamateurs. Ik blijf met vragen zitten: wat heeft de zittende man vooraan in zijn hand? Behoren ze allen tot de goede burgerij? Heeft het te maken met de exclusieve Club St-Georges die door Engelse textielhandelaars werd gesticht? Is het een foto van een laatste jaar humaniora? We weten niet waar hij naar school is geweest. Het blijft me intrigeren.” Intussen liet Susan Washington aan Johan weten dat ze deze zomer zeer graag naar Kortrijk wil komen. (PVH)
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier