Jan Vandekerckhove stelt boek ‘De Treinlezer’ voor

Jan R. Vandekerckhove met zijn boek, voor het station van Oostende. © ML
Redactie KW

De gepassioneerde treinlezer: hij bestaat. Jan R. Vandekerckhove, zelf een fervent adept, wijdt een volledig boek aan het fenomeen. In ‘De Treinlezer’ gunt hij ons ook nog een inkijk in honderd van zijn favoriete titels. “Wie leest, is nooit alleen. Ook niet op de trein”, aldus de auteur.

Met de trein kom je comfortabel van A naar B. Als gedreven lezer reist Jan R. Vandekerckhove (58) ook nog eens in zijn hoofd op hetzelfde traject. “Ik lees graag en ik trein graag. Die combinatie bevalt me uitermate want ik houd het al 33 professionele jaren vol. Lezen in de trein is een van de geneugten van het leven”, zegt de romanist die directeur is van het studiegebied biotechniek en lid van het directiecomité van de hogeschool Vives. Per dag treint hij gemiddeld twee uur op de as Oostende, Brugge, Roeselare, Kortrijk.

Vandaag haalt het vluchtig gescherm met laptop, smartphone en tablet op perron en in wagon het op een slinkende minderheid die zich nog intensief verdiept in het gedrukte woord. “Ik ben alvast verrast dat er toch nog veel reizigers, ook veel jongeren, volledig opgaan in een boek of tijdschrift.”

En onze treinlezer heeft kennelijk geen last van jengelende tieners op klasuitstap of jolige vriendinnen die een dagje Brusselen? “Ik beken: ik reis beroepshalve in eerste klasse en omwille van het vele vergaderen ook buiten de spitsuren. Maar zelfs toen ik vroeger in een overvolle tweedeklasser reed, kon ik me concentreren en volledig, potlood in aanslag, in mijn lectuur opgaan.”

Jan hoeft geen favoriet zitje: “Waar een zitje vrij is, nestel ik me: liefst wel tegen de rijrichting in. De acceleratie duwt je comfortabel diep in je zetel en het landschap flitst niet gejaagd voorbij, maar ontrolt zich eerder panoramisch rustig. De cadans van de wielen op het spoor voedt de leesconcentratie. Bij aankomst is de fikse wandeling naar de campus het ideale moment voor reflectie.”

50 boeken per jaar

Sinds jaar en dag houdt Vandekerckhove, die zo’n 50 boeken per jaar consumeert, ook een met de hand geschreven register bij waarin hij elk gelezen werk samenvat, zijn mening ventileert en een paar markante zinnen opvist: “Zo groeide het idee om als gepassioneerd treinlezer een aantal beschouwingen neer te pennen. En, puttend uit mijn register, twee keer een leeslijst van mijn favoriete boeken in ‘De Treinlezer’ op te nemen.”

Zijn bloemlezing oogt bijzonder gevarieerd. Als ordenend criterium kiest hij de chronologie van de dag dat hij het boek uitlas. Shakespeare mag zijn literair universum openen met radiomaker en sportjournalist Jan Wauters in het wiel. Een plejade schrijvers uit de wereldliteratuur eist verder zijn plaats op: Simenon, Montaigne, Flaubert, Reve, Márquez, Lanoye, Colette, Hawking, Van den Broeck, de Botton, Machiavelli, Camus, Houellebecq, Pfeijffer… Poëzie, fictie, non-fictie, essays, filosofie: “Die 100 titels staan voor een universum van gedachten, verhalen, inzichten van vroeger en nu. Ze maken je tot wie je nu bent. Beschouw ‘De Treinlezer’ als een autobiografie geschreven door anderen!”

Bijna op grijpafstand vult het nieuwe Oostendse treinstation kamerbreed het grote livingraam van de auteur. “Wij wonen sinds 2014 in Oostende. En graag. Over een vijftal jaar daagt mijn pensionering. We kijken nu al uit naar een definitieve woonst. Liefst hier op het Hazegras, dicht bij het station, ander stadscomfort en cultuurleven”, zegt de man die nooit op zoek moet naar zijn autosleutels. (ML)

‘De Treinlezer’, verschenen bij Uitgeverij ‘Groeninghe’, telt 349 blz. en kost 25 euro. Te storten op rek.nr.. BE77 7390 1673 6642 BIC KREDBEBB met vermelding naam en adres.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier