James Ensors meesterwerken nu ook als videogame

Op de foto zien we v.l.n.r. gameontwerper Thomas Waterzooi, minister-president Jan Jambon en de Oostendse schepenen Bart Plasschaert en Maxim Donck. © ML
Marc Loy
Marc Loy Medewerker KW

Zaterdagmorgen, 2 maart, werd de gratis videogame Please Touch The Artwork 2 voorgesteld in het Oostendse James Ensorhuis door de Brusselse gameontwerper Thomas Waterzooi en de Vlaams minister van Cultuur Jan Jambon.

Omdat het Belgisch EU-voorzitterschap samenvalt met de viering van het 75-jarige overlijden van James Ensor werd de oude meester gekoppeld aan een van onze jongste kunsttakken. Brussels gameontwerper Thomas Waterzooi maakte een vervolg te maken op Please Touch The Artwork, een videogame uit 2022 over het werk van Piet Mondriaan. Nu is er dus ook een erg toegankelijke Please Touch The Artwork 2. Daarbij baseerde Waterzooi zich op niet minder dan 83 werken van Ensor en gebruikte hij als soundtrack deels muziek gecomponeerd door Ensor zelf. Please, Touch the Artwork 2 is zowel een kunstwerk als een innovatieve manier om andere kunstwerken te beleven.

Museum in huis

Thomas Waterzooi: “Met deze videogame wil ik kunst toegankelijker maken. Ik breng de wereld van het museum rechtstreeks naar de mensen. Het is een avonturenspel waarin je als dandy skelet door de schilderijen van Ensor reist. Onderweg moet je allerlei objecten zoeken voor de gekke figuren uit Ensors wereld en de gaten in het canvas herstellen die een mysterieuze, gemaskerde figuur heeft gecreëerd. Het hoofdpersonage van de game komt uit één van mijn favoriete werken van Ensor: ‘The Skeleton Painter’.”

Minister van Cultuur Jan Jambon: “Met Please Touch The Artwork 2 wil Vlaanderen onze erfgoedsector én onze Vlaamse gameontwikkelaars in de schijnwerpers zetten, net nu de ogen van heel Europa op ons gericht zijn. De game bewijst dat het oeuvre van James Ensor ook vandaag nog springlevend is.” Kortom de gamer ontdekt de kunst van Ensor en de kunstliefhebber ontdekt het gamen. Dubbele winst.

Dankzij de financiële steun van Vlaanderen, is Please, Touch The Artwork 2 gratis te genieten. Gebruikers kunnen de game spelen op smartphone, tablet, pc en Mac.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier