Voor enkele maanden stipten we reeds aan dat er al sinds 2017 plannen bestaan om van het verwaarloosde kerkhof Sint-Pietersveld in Doomkerke een respectvolle begraafplaats te maken. Tot dusver zonder gevolg. Nu laat de Vlaamse Landmaatschappij (VLM) weten dat de werken deze maand starten. Zo krijgt dit wat treurig ogend funerair erfgoed na ettelijke jaren eindelijk de zorgen die het verdient.
Sint-Pietersveld ligt pal op de grens van Ruiselede, Wingene en Aalter, in een spie tussen de Maria-Aalterstraat en de Bruggestraat. Het kerkhof ligt knus verscholen onder fraaie oude beuken, schuin tegenover brasserie De Torens. De begraafplaats werd in 1854 in gebruik genomen voor de directeurs en personeelsleden van de ‘École de Réforme de Ruyslede’. Met de jaren kwamen daar nog eens tien personen bij, vooral van het penitentiair centrum. In totaal liggen er zo’n negentig mensen begraven. Liefst 22 graftekens dateren uit de 19de eeuw en hebben – net als het centrale monument – erfgoedwaarde. De inscripties op de zerken zijn met moeite leesbaar, soms vergezeld van nostalgische zwart-wit-foto’s. Sinds 2002 is het in onbruik geraakte kerkhof erkend als bouwkundig erfgoed en beschermd cultuurhistorisch landschap.
Restauratie
De historische begraafplaats Sint-Pietersveld wordt een onderdeel van het landinrichtingsplan Wildeburg-Aanwijs waarmee de Vlaamse Landmaatschappij, in samenwerking met de gemeenten Ruiselede en Wingene én het Agentschap Onroerend Erfgoed, het kerkhof wil omvormen in drie zones: een ontmoetingszone, een historische begraafplaats en een natuurbegraafplaats met urnenbos. De as van de overledene krijgt een plaats in biologisch afbreekbare urnen, zonder merktekens zoals kruisjes of naamborden. Bij de belangrijkste werken en aanpassingen horen een zone voor afscheidsplechtigheden, een bloemen- en strooiweide, een kleine parking met fietsenstalling, grondige snoeiwerken, de restauratie van erfgoedwaardige grafmonumenten, meer varens en bodembedekkers tussen de graven, een urnenbos met een muurtje namen en een haag langs de Maria-Aalterstraat.
Beperkte hinder
De werken duren tot het voorjaar van 2025, met beperkte hinder voor bezoekers en omwonenden. In totaal subsidieert onder meer Agentschap Onroerend Erfgoed 17.576 euro, Wingene 9.666 euro en Ruiselede 106.641 euro. Voor alle info: 0486 244 590 – mail: lieven.merlevede@vlm.be.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier