Heulse Preetjes Molen draait waarschijnlijk pas opnieuw in 2026: “Wachten op offerte en budget”

Preetjes Molen zal dit jaar geen bezoekers kunnen ontvangen. Het is wachten op werken die de veiligheid garanderen. © NOM
Noël Maes
Noël Maes Medewerker KW

Onlangs trokken de molenaars van Preetjes Molen in Heule aan de alarmbel. “We gaan straks niet draaien zolang de veiligheidsproblemen niet verholpen zijn”, zegden ze en ze keken richting Kortrijks stadsbestuur dat niet reageerde op hun opmerkingen. Nu is er onlangs een ontmoeting geweest met bevoegd schepen De Coene. Die verliep volgens de molenaars constructief, maar er is vrijwel geen kans dat de unieke vlaszwingelmolen dit jaar zal draaien. Mogelijk wordt het zelfs 2026… Er is namelijk ook nog zoiets als de administratieve molen en de molenbouwers verzuipen in het werk.

Half januari hebben de Vrienden van Preetjes Molen, die de molen hebben gered en meer dan 30 jaar het reilen en zeilen van de molen gevolgd, beslist om de vzw te ontbinden. Het bestuur vond geen jonge krachten meer en uiteindelijk was de molen in 2016 overgedragen aan de stad, die zodoende verantwoordelijk werd voor het onderhoud van het unieke stuk industrieel erfgoed. Museum Texture zou instaan voor de exploitatie.

Onveilige toestand

Het was naar aanleiding van de stopzetting van de vzw dat de molenaars enige ontgoocheling uitten. “We zijn niet gelukkig met de behandeling door het stadsbestuur”, zegden ze.

“Als er iets zou gebeuren, zijn wij verantwoordelijk. Momenteel is de toestand niet veilig – onder andere van de wieken – en we hebben dat gemeld aan het stadsbestuur, tot nu zonder gevolg. Pas als de situatie veilig is, zullen we weer draaien. De politici hebben in een verkiezingsjaar wellicht andere prioriteiten…” Toen dit bekend werd, kwamen er ook heel wat reacties van ongeruste Heulenaars die vreesden dat het stadsbestuur ‘hun parel’ zouden verwaarlozen.

Intussen heeft Carmen Ryheul, gemeenteraadslid voor Vlaamse Belang en die in Heule woont, een schriftelijke vraag gericht aan het stadsbestuur. In het antwoord gaf Erfgoedschepen Philippe De Coene aan dat het vernieuwen van de wieken voor het voorjaar 2024 ingepland is en dat er zelfs gedacht werd aan de restauratie van de hele molenmechaniek. Probleem is echter dat er in Vlaanderen nog maar twee molenbouwers zijn en dat hun orderboek overvol staat…

Niettemin is men in actie getreden en begin februari is molenbouwer Wieme uit Machelen-Zulte naar Heule gekomen. De drie molenaars – Henri Kerckhof, Koen Aelvoet en Jurgen Van Heghe – waren er ook bij en ook nog Jan Moreels en Brice Verheust van de vzw in ontbinding. Ze werden nadien ook ontvangen door schepen De Coene. “Een heel positief en constructief gesprek”, zeggen ze.

Herstellingswerken

Het is zo goed als zeker dat we de molen dit jaar niet zullen zien draaien. Normaal gezien staat Preetjes Molen – die in 1866 door Ivo Deprez werd gebouwd – maandelijks een zondag open voor bezoekers vanaf april, te beginnen met Molenzondag 4 april, maar dit jaar is dat uitgesloten. De kans dat het dit jaar nog lukt, is onbestaande. “We wachten nu op een offerte van de molenbouwer en dan moet alles nog worden gebudgetteerd worden en de werken ingepland”, antwoordde het stadsbestuur aan raadslid Ryheul.

“Misschien kunnen onze molenaars de molen wel eens laten draaien, maar dan zonder bezoekers”, zegt Jan Moreels. “Het zou niet veilig zijn. Maar het stadsbestuur toont zich van goede wil en we zien de toekomst positief tegemoet.”

Voor die toekomst zal er wel nog wat geduld nodig zijn, want molenbouwer Chris Wieme zegt dat hij de werken momenteel niet eerder kan inplannen dan 2025 of mogelijk 2026.: “Tenzij er geplande opdrachten zouden wegvallen. We moeten ook nog zien wat Erfgoed zal toelaten.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier