Het Cultuurforum reikt de jaarlijkse cultuurprijzen uit in Menen

Dominiek Allaert (Volksharmonie Menen), Erik Desombere en Emmanuelle Rollé zagen hun culturele bijdrage bekroond met een cultuurprijs. © CB
Carl Bruneel
Carl Bruneel Medewerker KW

In het stadhuis van Menen werden de jaarlijkse cultuurprijzen uitgereikt in drie categorieën. Emmanuelle Rollé en de Koninklijke Volksharmonie Sint-Jozef werden respectievelijk gehuldigd als persoon en als organisatie voor het leveren van een uitzonderlijke culturele bijdrage. De prijs voor een buitengewone culturele of artistieke prestatie of activiteit ging naar Erik Desombere.

Een jury binnen het Cultuurforum koos drie laureaten uit een select kransje genomineerden met Hervé Deleu, Jeremy Vandoorne, Kunstmarkt Menen, Werkgroep Rekkem Toen, Impulsive Girl tour, Christine Bulckaen, Lukasgilde Menen en vzw Schippersweekend. Dit jaar ontvingen de winnaars als trofee een uniek kunstwerk van de hand van typograaf en grafisch vormgever Erik Desombere.

Die laatste mocht even later zijn eigen trofee in ontvangst nemen uit handen van cultuurschepen Griet Vanryckegem. Erik won immers begin dit jaar twee Henri van de Velde Awards, de belangrijkste designprijzen in België. Zijn typografisch project ‘Letters op maat’ leverde hem een gouden award voor grafisch design op én daarbovenop – met grootste voorsprong ooit – de publiekprijs.

Villa Buurvrouw

Emmanuelle Rollé werd gelauwerd als persoon voor het leveren van een uitzonderlijke culturele bijdrage. In Villa Buurvrouw in de Stationsstraat 84 organiseert ze kleinschalige, eigenzinnige culturele activiteiten. Tot de fijne kunstwaren die er geëtaleerd worden behoren onder meer een vrij podium voor poëzie en muziek, huiskamervoorstellingen en boekbesprekingen.

Ten slotte viel ook de Koninklijke Volksharmonie Sint-Jozef in de prijzen. De muzikanten zetten na een bijzonder goed gevuld jubileumjaar de kers op de taart met het fel gesmaakte ‘Ozark in harmony’-concert op Grensrock. “Een mijlpaal in onze geschiedenis”, zo bestempelde harmonievoorzitter Dominiek Allaert het unieke optreden, waarbij 60 harmoniemuzikanten Ozark Henry aka Piet Goddaer muzikaal begeleidden. De gevierde singer-songwriterr was van plan om persoonlijk de cultuurprijs te overhandigen aan de harmonie, maar helaas zat hij vast op de luchthaven.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier