Goed te Beaulieu wordt opgeknapt tot zorghoeve met traag café: “Dit is een historisch moment”

Op 8 september kan je het Goed te Beaulieu bezoeken tijdens Open Monumentendag. (Foto LV)
Levi Verbauwhede
Levi Verbauwhede Medewerker KW

Na een grondige selectie stelden Stad Waregem en de Vlaamse Bouwmeester Dehullu Architecten en Studiobont aan als ontwerpers voor de herbestemming van het Goed te Beaulieu. De site – op het einde van de Sint-Jansstraat vlakbij de Leie – wordt gerestaureerd tot een zorghoeve met horeca.

De eerste vermeldingen van de hoeve – die uiteindelijk een belangrijke rol zou spelen in het ontstaan van Beveren-Leie – gaan terug tot de vijfde eeuw. De huidige gebouwen dateren uit de 18e eeuw. Sinds 2011 staat de site geregistreerd als beschermd monument. Vijf jaar later kocht het stadsbestuur het Goed te Beaulieu op om de hoeve op te knappen. Het ontwerp van de herbestemming is nu een feit.

“Dit is een historisch moment”, zegt schepen van Patrimonium Rik Soens (CD&V). “Alle hoevegebouwen worden de komende jaren grondig gerestaureerd. Goed te Beaulieu wordt een plaats waar zorg, recreatie en toerisme hand in hand gaan en elkaar versterken.” Samen met ‘de branding’ van maatwerkbedrijf Groep WAAK wil het stadsbestuur de site namelijk herbestemmen tot zorghoeve.

Tuinprojecten

“Mensen met een beperking zullen er permanent en onder begeleiding kunnen wonen en werken. De oogst uit de voorziene tuinprojecten worden er dagelijks verwerkt en verkocht in een uniek traag café, waar wandelaars en fietsers genieten in een bijzonder erfgoedkader.”

“Bovendien wordt de omgeving verder ontwikkeld met de hoeve als centraal punt. Daarvoor werden eerder al gronden aangekocht die een nieuw bos zullen vormen. En via de nabije Vlasbrug over de Leie verbinden we de site met het natuurgebied aan de overkant. Op die manier ontstaat er een grote groenzone van meer dan 20 hectare.”

60 kandidaturen

De Vlaamse Bouwmeester ontving zestig kandidaturen om de herbestemming te ontwerpen, zelfs uit Portugal, Italië en Nederland, iets wat de voorbije tien jaar nooit gebeurd is. Uiteindelijk koos men voor het ontwerp van Dehullu Architecten uit Harelbeke en het Gentse Studiobont. “Zij zullen samenwerken met Erik De Waele voor landschap, Bressers Architecten voor erfgoed en Istema voor technieken”, besluit Soens.

“We zijn heel blij met dit unieke project, er kwam inderdaad erg veel interesse uit de architectuurwereld”, reageert zaakvoerder Bert Dehullu. “De site is bijzonder qua ligging en erfgoed. We behouden de bestaande gebouwen en voorzien twee uitbreidingen.”

Het concept wordt nu verder uitgewerkt, de bouwvergunning opgemaakt en een projectontwikkelaar gezocht. Begin 2026 moet de restauratie van start gaan. Daarvoor maakt de stad een budget van 5 miljoen euro vrij, zonder btw en architectkosten. Op 8 september kan je het Goed te Beaulieu bezoeken tijdens Open Monumentendag.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier