Geen Paulusfeesten en Ostend Beach: corona last evenementenzomer af in Oostende

Geen Paulusfeesten dit jaar. © Benny Proot
Redactie KW

De nationale veiligheidsraad besliste woensdag om alle massa-evenementen te verbieden tot 31 augustus. De juiste definitie van ‘massa-evenement’ moet nog worden vastgelegd, maar Ostend Beach en de Paulusfeesten worden alvast geschrapt. Theater aan Zee werkt aan een alternatief.

De nationale veiligheidsraad heeft vooral duidelijkheid willen scheppen voor de grote festivals, maar de juiste draagwijdte van de beslissing over massa-evenementen ligt nog niet vast. De komende dagen moeten de exacte regels nog vastgelegd worden. Of het ook betekent dat kleinere festivals of kermissen niet mogen doorgaan, is dus niet duidelijk. Minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open VLD) sprak wel al van ‘alles waar je geen 1,5 m afstand kan houden’. Veel hoop voor kleinere evenementen is er dus niet.

In Oostende mogen ze Ostend Beach, gepland van 10 tot 12 juli, van de kalender schrappen. Het festival vierde vorig jaar nog hun tiende editie met 18.000 bezoekers. “Het zat er aan te komen, maar het is toch een mokerslag voor ons en de hele sector“, zucht organisator Kevin Beirens. “Het wordt niet enkel voor ons moeilijk, maar zeker ook voor alle toeleveranciers en zelfstandige onderaannemers en dj’s. We steunen weliswaar de beslissing van de overheid. Gezondheid gaat voor en we begrijpen dat ook, maar het zal financieel wel pijn doen. We zullen er echter alles aan doen om er volgend jaar opnieuw te staan met een onvergetelijke editie. Tickets blijven ondertussen geldig.”

Alternatieve TAZ

Theater aan Zee, in menig agenda al aangekruist voor 29 juli tot en met 8 augustus, zal zeker niet doorgaan zoals anders. Maar helemaal geschrapt is het theaterfestival nog niet. “We willen er alles aan doen om een alternatief aan te bieden“, reageert artistiek leider Luc Muylaert kort.

Theater aan Zee zal waarschijnlijk doorgaan in een alternatieve versie. (foto PM)
Theater aan Zee zal waarschijnlijk doorgaan in een alternatieve versie. (foto PM)© Benny Proot

“Maar ik kan echt nog niet zeggen hoe dat zal zijn. Alles zal afhangen van de beperkingen die er zullen zijn.”

Paulusfeesten

Ook de Paulusfeesten, die van 10 tot en met 16 augustus aan hun 48ste editie moesten toe zijn, zijn geschrapt. Het stadsfestival kon vorig jaar de kaap van 100.000 bezoekers ronden, maar dit jaar zal het Sint-Petrus- en Paulusplein er verlaten bij liggen. “Twee jaar geleden moesten we al een festivaldag annuleren door slecht weer en nu moeten we het hele festival afgelasten”, begint Joris Pollet, voorzitter van de vzw Paulusfeesten.

We zijn niet verrast over de beslissing en hadden vooraf al verschillende scenario’s uitgestippeld. Daarom dat we bewust nog geen grote aankondigingen hadden gedaan. We waren al sinds oktober vorig jaar met de voorbereiding van onze nieuwe editie bezig. Dat is een heel jaar werken, trekken en sleuren en nu zien we dat geannuleerd worden. Dat is heel jammer. Maar ik heb er alle begrip voor. De veiligheid gaat voor. En we hebben de beslissing liever nu dan over een jaar. Het biedt perspectief naar volgend jaar.”

Voor de Paulusfeesten valt de financiële tegenslag al bij al mee. “Onze grootste kost is eigenlijk de jaarwerking, zoals administratie en boekhouding. De subsidies vanuit de stad zorgen ervoor dat die jaarwerking gedekt is. Zoveel mogelijk programmatie- en logistieke kosten maken we pas net voor het evenement. De gemaakte kosten zijn dus nog te overzien, al zal je toch snel aan 10 procent van onze vaste kosten zitten. 10 procent van 50.000 euro, reken maar uit. Het grote werk zal nu bestaan uit het contacteren van de 130 acts, 400 vrijwilligers en 40 verschillende leveranciers. Nu, ons programma voor dit jaar kunnen we allicht grotendeels meenemen naar volgend jaar. Uitstel is dus geen afstel”, besluit Pollet.

“Wellicht wel naar zee”

Ook burgemeester Bart Tommelein wacht de exacte bepalingen voor grote evenementen af. Maar zal je gewoon naar zee mogen gaan deze zomer? Een overvol strand op een zonovergoten dag verschilt niet zo veel van een massa-evenement. “De mensen zullen wel naar zee mogen komen, maar ook daar zullen beperkende maatregelen zijn, denk ik. Het wordt nog een hele uitdaging”, verwacht Tommelein. Oostende is al bezig met plannen voor als er te veel volk ineens naar zee wil komen. (HH, LB, TVA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier