“Gebaseerd op waargebeurde feiten”: Kathelijn giet verhaal van twee leraars die in het verzet gingen in nieuwe theaterwandeling

Kathelijn Vervarcke met één van de struikelstenen. © foto LB
Leen Belpaeme
Leen Belpaeme Medewerker KW

Kathelijn Vervarcke pakt tijdens het verlengde hemelvaartweekend uit met een nieuwe theaterwandeling ‘Sporen van Spiro’. Dit keer staat het verhaal van twee leraars die in het verzet gingen centraal. Op verschillende locaties in de historische atheneumschool krijg je telkens een tafereel van het leven onder de Duitse bezetting. Auteur en leerkracht Kathelijn Vervarcke kon een topcast, met onder meer oud-leerling Laurent Bailleul strikken.

Centraal in de theaterwandeling staat het verhaal van Emile Fryns en Honoré Houvenaghel, twee leraars die in het verzet gingen. In hun weerstand tegen de bezetter wisten ze zich aangestoken door de sterke verzetsgeest die aanwezig was bij de leerlingen. Denk daarbij maar aan figuren zoals Raoul Servais en Yvan Engels. Bovendien konden ze hun verontwaardiging over de uitsluiting van hun joodse leerlingen niet verkroppen. De beide leraars waren voor de oorlog ook al voorvechters voor het gelijkekansenonderwijs. Auteur Kathelijn Vervarcke werkte lange tijd aan het ontrafelen van de geschiedenis en wil het nu delen met het publiek.

“Alle verhalen zijn gebaseerd op waargebeurde feiten. Ik ben al geruime tijd bezig met het archiefonderzoek en sprak ook met getuigen die de personen nog gekend hebben. Zo kreeg ik een levendig beeld van de karakters en kon ik de dialogen schrijven”, vertelt de auteur en leerkracht. In haar bekende stijl zet Kathelijn de lach en de traan in een ontroerend spel bij elkaar. Ze heeft al een pak ervaring en maakte al theaterwandelingen over de Eerste Wereldoorlog.

Topcast

Voor deze voorstelling kan ze opnieuw rekenen op een topcast met Andrea Croonenberghs, Kurt Defrancq, Wim Danckaert en Celia Bogaert. Speciaal is weliswaar dat Kathelijn ook oud-leerling Laurent Bailleul, ondertussen beter bekend bij het grote publiek als Guga Baul, wist te strikken. “Hij is zelf oud-leerling en wilde daarom graag meewerken. Hij heeft speciaal periodes geblokkeerd in zijn agenda om te kunnen deelnemen.”

Michael Vroemans raakte dan weer geïnspireerd door het verhaal van Emile Fryns. “Veel mensen kennen Michael van Familie, maar hij is ook heel actief in het Willemsfonds. Ik had een foto gestuurd van Emilie, met de mededeling verzetsstrijder zoekt acteur. Tot mijn eigen verbazing reageerde hij en hij is ook volledig mee in het verhaal”, vertelt Kathelijn. “Emile Fryns stond bekend als de Don Juan van de Noordzee. Hij was in meerdere disciplines een begenadigd kunstenaar: decorbouwer, schilder, boekbinder, cartograaf en orkestleider van The Lucky Swingers. Hij zette al zijn vaardigheden in om zijn rol bij het verzet te vervullen”, vertelt de auteur nog.

Tiener in de oorlog

Niet alleen bekende acteurs en semi-professionelen zoals Maxine Van Tiggel zetten hun schouders onder ‘Sporen van Spiro’. Een bijzonder gegeven is ook dat de leerlingen van nu, de leerlingen van toen zullen spelen. “Honoré Houvenaghel stond erom bekend dat hij tijdens de vliegalarmen lesgaf in de kelder van het atheneum. Van lesgeven kwam niet veel in huis, hij deed dat vooral om hun angsten te kalmeren. De leerlingen krijgen de kans om over hun zorgen te praten, en zo krijg je een inkijk in het leven van een tiener tijdens de oorlog”, legt Kathelijn Vervarcke uit.

Sporen van Spiro is een erfgoedproject dat uit meerdere luiken bestaat. Op 18 november legde kunstenaar Gunter Demnig 7 struikelstenen voor de poort van het atheneum. De theaterwandeling gaat ook gepaard met een tentoonstelling van het werk van Emile Fryns. In het najaar lanceren De Dakbroeders een podcast waarin ze een inkijk geven in het historische archiefmateriaal waarop de theaterwandeling gebaseerd is. Kathelijn legt momenteel de laatste hand aan haar boek over Emile Fryns. De opbrengst van het project gaat integraal naar de restauratie van Fryns’ magnus opus, de enorme wandkaart die in het Atheneumgebouw aan de wand prijkt. Op 8 mei gaat de theaterwandeling gepaard met de boekvoorstellin.

Praktisch

Starten kan Op 8, 9, 10 en 11 mei telkens om 18.30, 19, 19.30, 20 en 20.30 uur. Op 12 mei start je om 15, 15.30, 16, 16.30 en 17 uur. Het verzamelpunt is in de Leon Spilliaertstraat 31 in Oostende. Reserveren doe je via het Uitloket. Op zaterdag 11 mei kan je met je ticket ook naar het verzetscafé ‘Helden van het Verzet’ komen waarin 4 verhalen van Oostendse verzetsstrijders gebracht zullen worden. De tentoonstelling van het werk van Emile Fryns is inbegrepen in het ticket.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier