Vijftiende editie van Razor Reel zet genrefilm in de schijnwerpers: “Elk jaar iets extra’s voorzien”

Het kernteam van Razor Reel met zittend v.l.n.r. Nick Vermeulen (programmatie & ondertiteling), Jordy Vermote (hoofd communicatie) en Joke Ruysschaert (programmatie en communicatie) en rechtstaand v.l.n.r. Raf Geusens (hoofd programmatie), Ignace Maekelbergh (programmatie) en festivaldirecteur Patrick Van Hauwaert.
Redactie KW

Razor Reel is straks weer trouw op de afspraak. Nu al voor de 15de keer, met een verse lading horror, fantasy, science-fiction, thrillers en van de pot gerukte komedies. Het Brugse culturele landschap kreeg door dit genrefilmfestival, dat nochtans heel bescheiden van start ging, ontegensprekelijk meer kleur.

“Aan de eerste editie ging er een jaar voorbereiding vooraf en daarvóór waren we al met enkele mensen bezig met een gelijknamige website waarop cultfilms besproken werden. Ik ging toen ook naar festivals, zo ook naar het BIFFF (Brussels International Fantastic Film Festival), waar in 2007 de Zwitserse film Marmorera van Markus Fischer vertoond werd. Aansluitend was er een Q&A, maar hoewel de actrice een Vlaamse was, werd er daar geen woord Vlaams gesproken, en ik vond dat we dat zelf beter moesten kunnen doen”, vertelt festivaldirecteur Patrick Van Hauwaert. “Die gedachte is blijven borrelen, en zo heb ik samen met Yves Ballegeer, een eigen festival georganiseerd in de Biekorf, maar eigenlijk was dat meer een filmweekend. Ik ben toen in contact gekomen met Jan Verheyen aan wie ik gevraagd heb om onze peter te zijn. Enkele weken later had hij plots een zaal geboekt in Kinepolis voor onze openingsfilm.”

Daarna ging het plots vlug. “Een weekend werd tien dagen, van een zaaltje ging het naar drie locaties, en er werden een 20-tal langspelers en evenveel kortfilms getoond. Yves Ballegeer vertoonde gaandeweg minder interesse, maar vanaf de vierde editie kwam Joke Ruysschaert erbij, waardoor er een andere wending genomen werd en we professioneler gingen werken.”

Internationaal bekend

“Intussen zijn we internationaal goed bekend. We zijn al tien jaar lid van de Méliès International Festivals Federation (MIFF), een netwerk van 26 fantastische filmfestivals uit 19 landen, met meer dan 800.000 bezoekers wereldwijd. Als lid van het MIFF organiseert Razor Reel jaarlijks de Méliès d’Argent competitie voor de beste Europese fantastische kortfilm. We gaan ook zelf naar internationale filmcircuits. Nationaal en internationaal zijn we beter bekend dan lokaal”, weet Joke Ruysschaert (programmatie en communicatie) te melden. “Ik schat dat zo’n 80 procent van de mensen die naar ons festival komen niet-Bruggelingen zijn, en bij de vrijwilligers is dat meer dan de helft”, vult Nick Vermeulen (programmatie en ondertiteling) aan.

“Bij de derde editie, ik was toen nog een gewone vrijwilliger, opende het festival met de Nederlandse horrorfilm ‘Sint’ van Dick Maas, die ook zelf aanwezig was. Voor mij was dat één van de hoogtepunten én een trigger om zelf deel uit te maken van de vaste kern van Razor Reel”, zegt Joke.

Veel Bruggelingen kennen ons festival niet

“Het festival heeft me mensen leren kennen die ik anders nooit zou ontmoet hebben. Het festival heeft me ook de mogelijkheid gegeven om naar andere filmfestivals te gaan, niet alleen naar die in Cannes, maar ook naar festivals in onder andere India en Hongkong. Daarnaast denk ik ook aan de jaren in Cinema Liberty, waar we heel leuke momenten beleefd hebben. Voor mij zijn dat allemaal hoogtepunten”, aldus Patrick.

“Eén van de mindere momenten was toen ik werd opgebeld door een hoteluitbater omdat een regisseur die we op ons festival hadden uitgenodigd een deel van de kamer kapot gemaakt had”, vertelt Patrick. “In 2011 zorgde ook de Britse regisseur Ben Wheatley voor problemen. Nog voor zijn film helemaal vertoond was, had hij in de bar al te veel van ons Belgisch bier geproefd. Tijdens de Q&A heeft hij het publiek uitgemaakt en is hij ook weggelopen. En uiteraard is er ook de coronapandemie, waardoor ons festival in 2020 niet is kunnen doorgaan.”

Blijven groeien

Naast het filmfestival organiseert de vzw Razor Reel in de zomer ook openlucht filmvoorstellingen en een kunsttentoonstelling (FAY-ART), beide op de site van Kasteel Les Fayards in Sint-Kruis.

“Bedoeling is in elk van die projecten vooruitgang te boeken. Onze hoofdactiviteit blijft wel het filmfestival, en daar willen we ook in groeien en elk jaar iets extra’s voorzien”, geeft Patrick nog mee.

De feesteditie van Razor Reel Flanders Film Fest vindt plaats van 27 tot 30 oktober en van 2 tot 5 november in het Sint-Lodewijkscollege, Magdalenastraat 30.

Info & tickets: online via www.razorreel.com of vanaf 27 oktober in de foyer van het festival.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.