Feest cultuurraad geannuleerd, laureaten thuis in bloemetjes gezet

Bert De Smet doet al jarenlang vrijwilligerswerk: “De sociale contacten, die daardoor ontstaan, zijn onbetaalbaar.”©Hein Demeyer” HDV
Bert De Smet doet al jarenlang vrijwilligerswerk: “De sociale contacten, die daardoor ontstaan, zijn onbetaalbaar.”©Hein Demeyer” HDV
Redactie KW

In normale tijden zou binnenkort het feest van de cultuurraad plaatsvinden, maar nu niet. “We hebben getwijfeld of we iets zouden doen via streaming, maar we hebben uiteindelijk beslist om de editie van dit jaar te annuleren. De laureaten gaan we later thuis wel eens in de bloemetjes zetten”, zegt Bert De Smet (34), voorzitter van de cultuurraad.

Met Bert De Smet beschikt de cultuurraad sinds twee jaar over een voorzitter die je op zijn minst apart kunt noemen. Zo omschrijft hij zichzelf op zijn blog als een metalfan die geen neen zegt tegen een whisky van tijd tot tijd.

De man die voorop gaat in de strijd voor een goed gevuld cultureel leven in Waregem mag het dan ook even hebben over de zware metalen, al spreekt hij ook met vuur over een vergeten cultuuricoon als André Demedts. Het gesprek beginnen we over de meer dan 150 socio-culturele verenigingen van de Waregemse cultuurraad die door corona nog altijd weinig perspectief hebben.

“Laat ons hopen dat er vanaf de zomer beterschap is”, zegt Bert De Smet. “Om de verenigingen een duwtje in de rug te geven, gaan we ze dan ook een heropstartpremie geven die de gemeenteraad eerder heeft goedgekeurd. Die premie zal variëren van enkele tientallen tot enkele honderden euro’s, afhankelijk van de subsidies die verenigingen anders krijgen. Dat bedrag komt bovenop de gewone subsidies.”

Op LinkedIn schreef je dat de cultuurraad opnieuw meer moet aansluiten bij de verenigingen. Is dat te zien als kritiek op je voorganger?

“Dat is in elk geval niet de bedoeling. Het klopt wel dat we het met de huidige cultuurraad anders willen aanpakken. We moeten minder op een eiland vertoeven en de verenigingen in hun eigen omgeving opzoeken. De cultuurraad van deze legislatuur is sterk verjongd en vervrouwelijkt en dat zorgt voor andere accenten. Zo is er ook het vaste plan om de verenigingen spreektijd te geven in de algemene vergadering van de cultuurraad, van zodra we opnieuw kunnen samenkomen.”

Het verenigingsleven draait op vrijwilligers. Je doet zelf al jarenlang vrijwilligerswerk. Wat is volgens jou het belang daarvan?

“Dankzij vrijwilligers kunnen heel veel mensen genieten van activiteiten die er anders niet zouden zijn en dat versterkt het sociaal weefsel in stad en dorp. Het belang voor de samenleving daarvan is niet te schatten. Ik denk ook dat het goed is dat mensen bereid zijn om kosteloos iets te doen voor anderen. Als vrijwilliger krijg je daar veel voor terug. De sociale contacten, die daardoor ontstaan, zijn onbetaalbaar. Mij heeft het vrijwilligerswerk ook persoonlijk al veel verrijkt.”

Je hebt jezelf lang ingezet voor het André Demedtshuis. Opmerkelijk, omdat André Demedts mij anno 2021 toch wat oubollig overkomt.

“Wel, ik kan me daar niet helemaal in vinden. Hij is dan wel een schrijver van een aantal decennia geleden, maar ik vind hem nog altijd een erg inspirerende figuur. Zijn gedichten lees ik heel graag, maar ik vind het ook boeiend om te zien hoe hij een aantal dingen op gang heeft gebracht. Ik denk dan aan de lessen Nederlands die hij ingang heeft doen vinden in Noord-Frankrijk. Dat was een niet-geringe prestatie, omdat onze taal daar na de Tweede Wereldoorlog lange tijd gelinkt werd met de collaboratie.”

“Ook heeft hij Ons Erfdeel op de rails gezet, de Vlaamse culturele instelling die niet alleen in Vlaanderen, maar ook in Nederland erkenning geniet. En ook al was hij katholiek en conservatief, als recensent bij De Standaard heeft hij boeken van niet-katholieke schrijvers zoals Louis-Paul Boon toch met een positieve beoordeling bedacht. Wat ik bovendien erg bewonder in hem is dat hij zo’n belangrijke cultuurpromotor werd, terwijl hij amper heeft kunnen studeren. Ik heb me dan ook met veel plezier lange tijd ingezet om het André Demedtshuis in mijn geboortedorp Sint-Baafs-Vijve te helpen moderniseren. Op die manier zijn we erin geslaagd om Demedts opnieuw wat meer in de belangstelling te brengen.”

Laat het ons tot slot nog even over metal hebben. Kom je als fan van het genre eigenlijk aan je trekken in Waregem?

“Dat is minder het geval dan vroeger toen we in concertzaal The Steeple in de Holstraat regelmatig metal- en new wave-optredens konden bijwonen. Ook in de feestzaal van café Fools Garden kwamen er wel eens beginnende bands optreden en in Desselgem was er dankzij het jeugdhuis Jakkedoe eveneens wat metal te horen.”

Misschien ben je nu wel in de positie om de harde gitaren hier ook opnieuw wind in de zeilen te geven?

“Hmm, ik voel me daar niet toe geroepen. Metal wil ik als liefhebber van het genre kunnen beleven en niet als trekker van een nieuw initiatief. Ik hoor dat de organisatoren van W-Fest het plan hebben om een metaldag uit te werken op een meerdaags festival eind dit jaar in Waregem Expo. Ik kan dat alleen maar toejuichen.”

(FV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier