Expo ‘Mijn tweede thuis’ strijkt neer op De Vijfwegen

De centrale vraag van de expo is: wat maakt(e) wijkscholen en zorgcentra tot een tweede thuis? © JCR
Redactie KW

Tijdens de Erfgoedweek, van 20 tot en met 28 april, strijkt de expo ‘Mijn tweede thuis’ neer op De Vijfwegen. De kerk herbergt dan historische foto’s, nostalgische voorwerpen en persoonlijke anekdotes over de wijkscholen en zorgcentra in de gemeente. Met als centrale vraag: wat maakt(e) deze plekken tot een tweede thuis?

“Al meer dan twintig jaar toont de cultuur- en erfgoedsector zichzelf op de eerste zondag na de paasvakantie van zijn allerbeste kant”, vertelt schepen van vrije tijd Gwendolyn Vandermeersch (Open Vld). “Dit jaar vindt de Erfgoeddag plaats op zondag 21 april. Het thema van deze editie is ‘thuis’. De uitgelezen kans voor onze gemeente om onder de noemer ‘Mijn tweede thuis’ het verhaal te brengen van de vroegere wijkscholen. Op het eerste gezicht is dit geen voor de hand liggende keuze, maar wel een logische keuze. Heel wat kinderen vonden er hun tweede thuis. Er werd en wordt onderwijs gegeven in een warme, huiselijke sfeer. Samen met de werkgroep Erfgoed en de scholen gingen we op zoek naar het verhaal van de wijkscholen en wat hen tot een tweede thuis maakt. We gingen daarbij niet alleen op zoek in de archieven van de scholen, maar ook bij de huidige leerlingen. Zij maakten kunstwerken van wat hen op school een thuisgevoel geeft. Alles werd gebundeld in een unieke expo die tijdens de Erfgoedweek neerstrijkt in de kerk op De Vijfwegen.”

Bewonersverhalen

“Ook de Stadense zorgcentra komen aan bod. Die vormen voor heel wat bewoners een tweede thuis. Enkele bewoners van Kerckstede, woonzorgcentra De Oever en Onze-Lieve-Vrouw Ter Westroze delen de voorwerpen die hen zich thuis doen voelen, weg van huis. Elk voorwerp draagt een bijzonder verhaal, een herinnering aan een leven vol ervaringen en emoties.”

Het verhaal kan van zaterdag 20 tot en met zondag 28 april elke dag van 14 tot 18 uur bezichtigd worden in de kerk op De Vijfwegen, behalve op 22 en 23 april. De inkom is gratis. Je kunt na de expo genieten van een drankje in de bar. Meer info: www.staden.be/erfgoedweek. (BCH)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier