Het culinaire festival ‘Ostendaise – North Sea Food Fest’ blikt terug op een zonovergoten topweekend. Meer dan 22.000 gerechten gingen dit weekend over de toonbank op het Zeeheldenplein. Bezoekers genoten twee dagen lang ten volle van al het lekkers dat culinair Oostende te bieden heeft: fijne gerechtjes, Oostendse oesters, aangepaste wijnen, champagne en nog veel meer. Kortom, een sfeervol weekend vol heerlijke gerechten met zicht op zee.
24 Oostendse chefs lieten bezoekers twee dagen lang, met zicht op zee, genieten van heerlijke gerechtjes tijdens ‘Ostendaise – North Sea Food Fest’. De rode draad in alle gerechtjes was de Noordzee, van zeekraal tot Noordzeevis. Dit jaar waren er voor het eerst ook een vegan gerecht en enkele vegetarische varianten verkrijgbaar. Vijf Oostendse sommeliers selecteerden aangepaste wijnen om het beste uit de gerechten naar boven te halen. Wie na al de culinaire topgerechten nog een plaatsje over had, kon kiezen uit twee ambachtelijke desserts. De restaurants spreken over een topweekend. Er werden meer dan 22.000 gerechtjes verkocht.
“De Oostendse restaurants hebben het beste van zichzelf gegeven om de vele bezoekers te laten genieten van het culinaire aanbod dat onze stad te bieden heeft.”, zegt Burgemeester Bart Tommelein. “Het stralende weer maakte de beleving met zicht op zee compleet. ‘Ostendaise – North Sea Food Fest’ is uitgegroeid tot één van onze Oostendse topevenementen, met volgend jaar de tiende editie op de agenda.”
Succes voor nieuwe deelnemers
Naast de vaste waarden kon je dit jaar ook enkele restaurants ontdekken die voor het eerst deelnamen aan ‘Ostendaise – North Sea Food Fest’. Bar Bristol, Cultuurcafé De Grote Post, Restaurant Venetiaanse Gaanderijen en Mac Moules konden meteen op veel belangstelling rekenen en spreken van een geslaagde deelname.
Het legendarische Hotel du Parc, die midden juli de deuren opnieuw opent na een grondige renovatie, kan ineens een voorsmaakje voorschotelen. Belle de Jour maakte dan weer een zeer geslaagde comeback. Alle deelnemende restaurants kijken er naar uit om nieuwe klanten in het restaurant te ontvangen na deze kennismaking op het Zeeheldenplein.
Culinair genieten met zicht op zee
DJ’s zorgden de voorbije dagen voor leuke zomerse vibes. Op en rond de petanquebaan was het heerlijk vertoeven om helemaal in vakantiestemming te komen. De organisatie geeft alvast mee dat ze onmiddellijk aan de slag gaan om de tiende editie volgend jaar vorm te geven.
Monique (67) en Tineke Quirynen (56) uit Hoboken en Deurne zakten voor Ostendaise speciaal naar Oostende af. Want ja, in Antwerpen hebben ze geen zo’n culinair topfestival. “Hola, we hebben wél Antwerpen Proef en toffe foodtruckevents, hé”, lachen ze met ons chauvinistische mopje, “maar geen festival is zo toegespitst op vis als hier. Vorig jaar vonden we het hier zo gezellig en leuk dat we besloten terug te keren.” Opvallend: Tineke lust eigenlijk geen vis. “Maar! Door kleine bordjes te proeven, leer ik het eten. Zo heeft de carpaccio van tomaat met Oostendse garnalen van restaurant Marina echt gesmaakt.” Volgend jaar keert het duo terug. “En maken we er een weekend van.”
De foodies komen van ver buiten Oostende, maar ook gewoon uit eigen streek. Marijke Beyen (47) en Frederic Demeus (48) moesten maar een tiental kilometers afleggen vanuit Oudenburg. “Zo’n festival dicht bij huis is heel plezant. Vorig jaar waren we al van de partij en het jaar ervoor óók al. Het leuke aan Ostendaise: dit is hét moment om de lokale restaurants, hun chefs en gerechten te leren kennen. We begrijpen dus heel goed waarom dit een populair festival is.” Marijke genoot van mossels in witte wijn van brasserie Leon Spilliaert, Frederic was fan van de Oostendse ‘boudin’ of witte pens van Storm. “We schoven bij Storm al eens aan tafel: een gezellig, intiem en tof restaurant met verrassende keuken. Dat bewijst dit gerecht wederom”, steekt Frederic de loftrompet.
Hoewel het festival al aan de negende editie toe is, weet het nog altijd nieuw volk aan te trekken. Zoals Jana Suys (27) uit Merchtem, die samen met haar vriend Sander de 24 standhouders voor het eerst een bezoekje bracht. “Als we met familie of vrienden naar zee gaan, is het naar Oostende. Dit evenement is echt wel gezellig: het zicht op zee, het mooie weer, de totale setting. Ook het eten an sich spreekt aan.” Jana laat zich een garnaalkroket van Brassi Grand Café goed smaken. De lekkernij viel eerder al in de prijzen tijdens het jongste Garnaalkrokettenfestival. “Wat? Hebben ze in Oostende ook een festival met en over garnaalkroketten? Dat zal ik eens bekijken.”
Koen Beeckman (57) en zijn partner Jean-Pierre Deneef (69) uit Affligem wonen parttime in Oostende. “En als ik niet meer zou moeten werken, waren we al lang definitief in Oostende komen wonen”, aldus Koen. “We gaan minstens één keer per week hier op restaurant. (lachen) Maar het is al gebeurd dat we ‘s middags uit eten gaan en ‘s avonds nóg eens. We kennen dus verschillende chefs die present zijn op Ostendaise en maken op een andere manier kennis met hun gerechten. Een toffe extra is de wijnbar met vijf Oostendse sommeliers. Een echte meerwaarde.” Het koppel was al vroeg van de partij – “om de drukte voor te zijn” – en genoot onder meer van de croque met sprot van Bistro Mathilda.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier