Zondag 3 september: de laatste koers in Kruiskerke? Huidige bestuur wil opvolging

Gabriël Dewaelsche en Marc Cooreman. © RV
Roland Van de Steene
Roland Van de Steene Medewerker KW

Ieder jaar brengt de septemberkermis in Kruiskerke een wielerwedstrijd, in organisatie van Veloclub Kruiskerke. Die sportieve namiddag brengt steeds heel wat volk op de been, wat door de lokale bevolking dan ook hoog wordt gewaardeerd. Maar nu gaat een alarmbelletje rinkelen. Zal de koers van zondag 3 september de laatste zijn na een traditie van decennia?

Gabriël Dewaelsche (79) en Marc Cooreman (59) zijn samen met een team toegewijde medewerkers, de organisatie Veloclub Kruiskerke. Gabriel is al van in 1962 actief betrokken bij het inrichten van koersen. In 1982 werd daarenboven nog een bloeiende wielertoeristenclub, WTC Kruiskerke opgericht met momenteel 120 leden en een geschikt lokaal naast Gabriëls woning. Verschillende leden verlenen spontaan hun medewerking tijdens de wedstrijden. Nu al 15 jaar zonder onderbreking behalve de corona-stop richten Marc en Gabriël de koers in.

Samen uit, samen thuis

“Ik verbond mijn lot aan dat van collega Marc”, vertelt Gabriël. “Hij gaf al meermaals aan om er na deze editie mee te kappen. En er zijn geen indicaties dat die uitspraken voorwaardelijk zijn, wat dus impliceert dat mijn goede vriend de organisatie verlaat. En ik ook, als medekopstuk van de inrichtende club. Maar laat het meteen duidelijk zijn: de beslissing is niet te linken aan problemen. Geen financieel tekort, of te weinig helpers, of het ontbreken van sponsoring of toelages. Onze beleidsploeg is kerngezond, op alle domeinen. Ik word een jaartje ouder en dat weegt wel eens. Mijn devies is nu brandend actueel: samen uit, samen thuis. Marc en ik stoppen ermee.”

“Wat ons echt pijn doet en daarom meteen onze warme oproep naar opvolging! Dat wil niet zeggen dat ik deze zo geliefde sport en de organisatie ervan helemaal de rug toekeer. Vorig jaar hebben we in onze brochure voor de koers van toen expliciet de oproep gelanceerd voor medewerkers of opvolgers, die dan de continuïteit, die glansrijke traditie zouden voortzetten. Geen enkele reactie. Het zou ons allebei diep bedroeven en pijn doen, mocht er hier anno 2024 geen koers meer zijn. Want er zijn genoeg mogelijkheden, hoor. Wil er bijvoorbeeld een nieuw comité een ander concept hanteren, of een andere omloop uitstippelen, of andere accenten leggen, dan wil ik daar graag mijn steentje toe bijdragen. Maar niet meer als verantwoordelijke, wel als ervaren medewerker.”

Opportuniteiten

“Marc en ik, we staan als kameraden en collega’s, voor een delicate horizon. We hopen van harte dat nieuwe krachten de koerstraditie zullen voortzetten. Er zijn hier genoeg opportuniteiten voor mooie realisaties”, aldus Gabriel Dewaelsche. Koersfanaten in Ruiselede dromen soms luidop: “En ja, kan Veloclub Ruiselede Sportief deze zaak niet overnemen? Het is een club met panache en nieuwe ideeën, die mooie zaken realiseert.” De beide potentiële partijen blijven op de vlakte. En bewust prikkelend abstract. Er zijn (nog) geen gesprekken gevoerd. De beide organisatoren zijn heel goed bevriend met mekaar, laat dat duidelijk wezen.

Zondag 3 september wielerwedstrijd voor beloften en elite zonder contract met start om 15 uur. 22 rondes voor een afstand van 114 km. 700 euro een prijzengeld, 200 euro premies. De inschrijvingen en de prijsuitreiking vinden plaats in zaal Kruispunt. De start- en aankomst is in de Kruiskerkestraat, waar ook het gezellig WTC-lokaal open is voor drankjes en de typische heerlijke sfeer.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier