Zeldzame melkwitte paarden op slotshow Paardenmarkt in Torhout

De Paardenmarkt wordt weer een topper voor kenner en leek. (foto JS)
Johan Sabbe

Over een maand, op zaterdag 29 juni, hinnikt Torhout weer van de pret. Die dag heeft de 46ste Paardenmarkt plaats, waarvan de handel al start om 7 uur in de ochtend. Ook voor wie er niet op uit is om een paard te kopen of te verkopen, staat er heel wat te beleven. Met tijdens de traditionele slotshow achter het oud-stadhuis op de Markt een optreden van een uur door Iseulys Deslé met zes zeldzame, melkwitte Cremello Lusitano-paarden.

Elk jaar komen op de laatste zaterdag van juni paardenliefhebbers van over heel Vlaanderen naar Torhout afgezakt. Dat zal dit jaar niet anders zijn. Op de Markt is er een zandpiste voorzien waar er van 10 tot 18.30 uur gratis van alles te bekijken valt. De genoemde slotshow met de Cremello-paarden heeft er van 17.30 tot 18.30 uur plaats. De piste zal dit keer met een houten afsluiting omheind worden.

In de omliggende straten wordt het plezier de hele dag voortgezet met alpacawandelingen op de Burg, pony- en paardenritjes voor kinderen (dankzij de manege Groenhove en de Stoeterij Deloof) en een huifkartocht in en om het stadscentrum (tussen 13.30 en 16.30 uur). Er kan ook genoten worden van een hoefsmid, een ledernaaister, een schaapscheerder en zelfs een authentieke sigarenmaker.

Inzetten op beleving

Op het voorste deel van de Markt zal er een bronzen paardenbeeld staan van kunstenaar Dirk Santens uit Ichtegem.

Tussen 7 en 18 uur kan er een speelse Hoefijzertocht door de stadskern gemaakt worden. Dat is zeker voor de kinderen leuk. Deelnemen is gratis en de formulieren zijn af te halen in het oud-stadhuis. Er vallen kleine attenties te winnen.

“Met onze werkgroep Paardenmarkt zetten we dit jaar opnieuw hard in op beleving”, zegt schepen van Landbouw Hans Blomme. “We willen de mensen verrassen met diverse aspecten van de paardenwereld. Het is de bedoeling een zo breed mogelijk publiek aan te trekken. En uiteraard hebben we oog voor het welzijn van de dieren.” (JS)

Lees meer over:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier