De werkgroep ‘Wingene Bevrijd!’ heeft een enorm gevarieerd bevrijdingsprogramma uitgewerkt. Dat loopt vanaf het beloftevol openingsweekend van 30 augustus over een spetterend bevrijdingsfeest op 7 september tot, jawel, een boomplantactie die zal uitdeinen tot zover als einde 2025. “We willen de herinnering aan deze historische gebeurtenis levend houden en een eerbetoon brengen aan de moed en opoffering van wie voor onze vrijheid gestreden heeft”, aldus de werkgroep.
Het kan niet ontkend worden dat creatieve gelijkgestemden elkaar gevonden hebben in de werkgroep ‘Wingene Bevrijd!’, die bestaat uit de volgende leden: heemkundige kring ‘Ons Wingene’ (Jo Patteeuw, Rita Patteeuw, Lieven Lams en Patrick Haeck), de socio-culturele groep Woestijnzwijn (Stijn Verkinderen en Peter Detavernier), voorzitter Maarten Huvaere van de cultuurraad, schepen voor cultuur Brecht Warnez en cultureel deskundige Evelien Blommaert. Zij hebben een bijzonder gevarieerd programma uitgewerkt, om te herdenken dat 80 jaar geleden op 8 september de 1ste Poolse pantserdivisie Wingene en Zwevezele heeft bevrijd.
Unieke documenten
Dit feestprogramma start reeds op vrijdag 30 augustus met de tentoonstelling ‘Wingene en Zwevezele in zwart en wit’, tot en met 15 september in het Parochiaal Centrum aan de Oude Bruggestraat. De heemkundige kring ‘Ons Wingene’ werkte zo’n anderhalf jaar aan de verzameling van interessante gemeentearchieven, zeldzame documenten, artefacten, foto’s en unieke voorwerpen uit het privé-bezit van Wingerenaren, om een goed beeld te schetsen van die oorlogsperiode.
Er zijn afzonderlijke gidsbeurten gepland voor groepen en verenigingen. Die vrijdag wordt om 19 uur 30 ook het nieuwe jaarboek van de heemkring voorgesteld – een zeer gedetailleerde kroniek van WO II in Wingene en Zwevezele – van de hand van auteur en kenner Jo Patteeuw. Tijdens dit openingsweekend van 30 augustus tot 1 september wordt er eveneens een originele re-enactment gehouden, onder leiding van Wim Jurgens. Om en rond een ingerichte commandopost staan soldaten klaar, om hun aangrijpende verhalen te vertellen.
Bovendien houdt auteur Jo Patteeuw op 13 september een boeiende lezing over de oorlogsjaren, om 20 uur in het Parochiaal Centrum. Na de lezing kun je de tentoonstelling bezoeken en iets drinken in het ingerichte oorlogscafé. De toegang is gratis, maar inschrijving is verplicht.
Een avondje jive
Alleen tijdens de zaterdagen van 7 en 14 september werden twee belangrijke fietsroutes uitgestippeld, die belangrijke plaatsen uit WO II met elkaar verbinden. De fietstochten worden begeleid door een wegkapitein en ervaren gidsen vertellen je over de historische gebeurtenissen die deze plekken kenmerken. De eerste fietsroute start aan sporthal De Zwaluw in Zwevezele, de tweede aan de Sint-Joriskerk in Wildenburg. De vertrekuren zijn telkens 14 uur, 14.30 uur en 15 uur. Inschrijven is noodzakelijk, want het aantal deelnemers is beperkt.
Helemaal te gek wordt het ‘bevrijdingsfeest’ op 7 september in feestzaal De Verrekijker, waar een bruisende avond wacht met swingende muziek, prachtige kostuums en een sfeer die je terugvoert naar de jaren ’40 en ’50. Er is een live band en er zijn zelfs dansinitiaties in de ‘jive’ en de ‘lindy hop’! Tickets kosten 25 euro (buffet inbegrepen).
Oorlogsdagboeken
Theatermaker Peter Detavernier liet zich inspireren door de oorlogsdagboeken van zijn vader Roger voor de voorstelling ‘Hoop’, op 18, 19, 20 en 21 september in CC De Feniks in de Beernemstraat. Naar verluidt is ‘Hoop’ warm, scherp, ontroerend en vaak ook grappig. Tickets kosten 15 euro.
Enkele maanden later, op 11 november, worden twee struikelstenen voorzien voor André Debaene uit Zwevezele en Alfons Decuypere uit Wingene. Beide waren verzetslui, die hun strijd tegen de Duitsers duur bekochten. André Debaene overleefde het concentratiekamp Neuengamme niet. Alfons Decuypere wel, maar hij verloor daarbij zo’n 50 kilogram door uitputting en ontberingen.
Tegen het einde van 2025 wil de werkgroep ‘Wingene Bevrijd!’ 80 vredesbomen planten, als symbolisch teken van verbondenheid, vrede en hoop. Een boom voor elk jaar na de bevrijding.
Alle informatie over data, uren, tickets, toegang, inschrijvingen en activiteiten rond ‘Wingene Bevrijd!’ kun je terugvinden op de gemeentelijke webstek www.wingene.be/wingene-bevrijd.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier