West-Vlaanderen boven op eerste dag van het Cactusfestival in Brugge

Lennert Coorevits van Compact Disk Dummies toonde zich een begenadigd entertainer. © Davy Coghe
Stefan Vankerkhoven

Op de eerste dag van het driedaags Cactusfestival in het Brugse Minnewaterpark hebben de Belgen – de West-Vlamingen op kop – het duel van de Lage Landen glansrijk gewonnen. Al dient gezegd dat Knokkenaar Brihang een thuismatch mocht spelen.

Patrick Keersebilck, directeur van Cactus Muziekcentrum, was bezorgd tijdens zijn allerlaatste Cactusfestival. Hij gaat in oktober met pensioen en consulteerde om de haverklap de KMI-app, omdat er fikse buien voorspeld waren. Hij kon jammer genoeg geen eieren naar de Arme Klaren brengen: een vorm van volksgeloof dat de Brugse bisschoppen vroeger in stand hielden daags voor de Heilig Bloedprocessie, om zonnig weer af te smeken.

Planken vloeren

Want de Arme Klaren zijn jaren geleden met stille trom verdwenen uit Brugge: de zusters hebben hun klooster naast het Minnewaterpark verkocht aan een projectontwikkelaar die op deze unieke plek riante woningen liet bouwen. Bijgevolg moest Cactus Muziekcentrum vlak voor de start van het festival extra planken vloeren laten aanrukken.

Alle Belgische verhuurders van planken vloeren waren uitverkocht

“Het bleek onvoldoende met de zware regenbuien vrijdagochtend, we hadden nog meer planken willen plaatsen”, bekent Patrick Keersebilck. “Maar er zijn nog evenementen dit weekend, alle verhuurders van planken vloeren waren uitverkocht. De natste gedeelten zijn de pas ingezaaide stroken van het heraangelegde Minnewaterpark.”

Senne

De festivalgangers lieten het niet aan hun hart komen en baanden zich vrijdagnamiddag door de modder een weg naar het podium. Tussen de muziekliefhebbers herkenden wij – en vele anderen – Senne van het populaire televisieprogramma De Mol. Hij had een gelukzalige glimlach om de lippen. Was het omwille van het gezelschap van zijn lief of omdat vrijdagnamiddag om 16 uur de hemel opklaarde en het niet meer regende tijdens de concerten?

Voor wat hoort, wat: door de modder ploegen voor een pintje

Enkel wie een bier of een cocktail wou bestellen, moest een modderpad bewandelen. Of wie wou verpozen aan het nieuwe nevenpleintje ‘Panorama’ langs het water, waar onder meer een wijn- en tapasbar ingericht was. Voor wat, hoort wat! Hoewel ook de eerste festivaldag sinds woensdag ‘sold out’ was, konden de 10.000 toeschouwers zich relatief vrij bewegen in het park. Het is nu al duidelijk: de heraanleg van het Minnewaterpark, waarin Cactus Muziekcentrum inspraak kreeg, betekent ook een verbetering voor het festival.

Wiepie op het balkon

We geven het volmondig toe, we zijn een schuchtere en meestal nuchtere West-Vlaming, die vreesde dat de Hollanders van De Jeugd van Tegenwoordig de Belgische bands naar huis zouden spelen. Een nieuwe vernedering dreigde na het ontgoochelende EK voetbal, waarin de bange Rode Duivels strandden in de achtste finales, terwijl Nederland de halve finale haalde.

De Jeugd van Tegenwoordig nodigde uit voor een ‘wiepie’ op het balkon.
De Jeugd van Tegenwoordig nodigde uit voor een ‘wiepie’ op het balkon. © Davy Coghe

Not! De set van rappers Willie Wartaal, Vjèze Fur en Faberyayo toonde enkele dode momenten. We hadden een beter gevoel bij hun vorig bezoek aan Cactusfestival twee jaar geleden. Was het omdat de groep vooral hun nieuwe cd ‘Moderne Manieren’ wou promoten?

Toch kreeg De Jeugd van Tegenwoordig de toeschouwers geregeld aan het jumpen, met de hits Watskeburt?! en Sterrenstof én zeker toen Vjèze Fur in het publiek dook. Hoeft het te verwonderen dat lyrics als Manon, ik heb zin in een wiepie op het balkon luidop mee gebruld werden?

Krolse kater

De Desselgemse band Compact Disk Dummies was hét muzikale hoogtepunt van de eerste Cactusdag: de pas papa geworden zanger-gitarist Lennert Coorevits toonde zich een begenadigd entertainer, die als een krolse kater over het podium rolde, danste als een disco koning en zelfs crowd surfte tot aan de PA-toren.

Lennert Coorevits is een begenadigd entertainer

Met als hét West-Vlaams moment van het festival een duet met Brihang: een remix van hun song I remember met Steentje van de Knokse rapper. Voordien had Lennert het publiek al overtuigd om over te gaan tot de allereerste sit-in van het Cactusfestival.

Thuismatch

Brihang zelf speelde een thuismatch. Het is bewonderenswaardig hoe Boudy Verleye de festivalgangers nu eens stil, dan weer luid meezingend kreeg voor zijn woordkunst. ‘K wou d’k het kon zeggen, zoals Brihang, maar d’er zit een steentje in mijn schoen. Eerder wat modder deze eerste festivaldag, die glansrijk werd afgesloten door Bazart.

Brihang speelde een thuismatch op Cactus.
Brihang speelde een thuismatch op Cactus. © Davy Coghe

Zanger Mathieu Terryn wist de West-Vlamingen te paaien door vlak voor het nummer Onder Ons te melden dat hij tien jaar geleden op de Cactus-camping zat en sindsdien een innige band heeft met het festival: “Het is hier in Brugge dat de basis is gelegd voor Bazart, mede dank zij de invloed van de groepen die op Cactus optraden.

Punkoma

We zijn nu vooral benieuwd naar de optredens van Het Zesde Metaal, punkoma Patti Smith, Warhouse en Brittany Howard, de voormalige zangeres van Alabama Shakes, zaterdag op de tweede festivaldag. Het Cactusfestival is zaterdag en zondag uitverkocht. Het heeft dus geen zin om zonder ticket naar het Minnewaterpark te komen.

Voor de anderen: doe laarzen of bottines aan. Niet zozeer omdat het nog veel zal regenen dit weekend, wel wegens de al aanwezige modder. Het oplappen van het pas aangelegde Minnewaterpark wordt nog een hele klus. Toch verloor de aanwezige schepen van Openbaar Domein Mercedes Van Volcem er vrijdagavond bij het aanschouwen van het gehavende park haar glimlach niet bij.

Komt hij of komt hij niet?

Tal van Brugse politici waren backstage present, behalve cultuurschepen Nico Blontrock. Komt hij of komt hij niet? En is het de allereerste keer? Dat was de meest gestelde, zeer indiscrete vraag aan de festivalbar, naarmate de avond vorderde.

Info: www.cactusfestival.be