“We trekken deze keer naar het hoge Noorden”: beste Scandinavische folkbands komen deze zomer naar Festival Dranouter

“Van Finse voodoo Pekko Käppi & K:H:H:L over ethno-techno van Suistamon Sähkö (zie foto), tot melancholische saga's van VIIK of zelfs 'heavy folk' van Fränder. Deze ontdekkingen hakken er zeker in als een bijl”, klinkt het. © Maarit Kytöharju
Anton Peene Reporter

Ruwe runetekens en bijlen op de affiche van Festival Dranouter 2024: er komt een forse lading onverschrokken, Scandinavische folkbands naar het festival. “Onder de noemer ‘Nordic Focus’ voegen we de beste folkbands uit Denemarken, Noorwegen, Finland en Zweden toe aan de line-up”, meldt de organisatie. Daarnaast profileert Festival Dranouter, het grootste folkfestival van de Benelux, zich ook dit jaar opnieuw als showcasefestival voor Vlaamse bands in binnen- en buitenland.

In 2022 bracht het festival voor het eerst een spotlight op een regio in de line-up, met het project ‘Focus Schotland’, in 2023 focuste het festival op de UK. “Zo’n specifiek thema helpt om te focussen op de rijkdom van een bepaalde regio én brengt de folktouch van de line-up nadrukkelijk in beeld”, aldus Bavo Vanden Broeck, directeur van Dranoeter vzw. “Dit concept slaat erg aan bij de Festival Dranouter-gangers, dus trekken we voor editie 2024 naar het hoge Noorden.”

“Komende zomer beleven meer dan 50.000 festivalgangers de folkscene en traditionele muziek uit Denemarken, Noorwegen, Finland en Zweden”, vertelt Bavo. “Van Finse voodoo Pekko Käppi & K:H:H:L over ethno-techno van Suistamon Sähkö, tot melancholische saga’s van VIIK of zelfs ‘heavy folk’ van Fränder. Deze ontdekkingen hakken er zeker in als een bijl.”

Showcase

Sinds vorig jaar bundelt de organisatie alle troeven van z’n festival. Tijdens het festivalweekend zet de organisatie een showcasefestival op poten voor programmatoren uit binnen- en buitenland, om een selectie Vlaamse roots en nieuw talent te ontdekken. Om een internationaal luik te bouwen aan dit showcase festival, gaat Festival Dranouter nu de samenwerking aan met VI.BE.

Stel je kandidaat

Naast een selectie bands die optreedt binnen de Festival Dranouter-programmatie, krijgen alle professionals op zaterdag en zondag bovendien een private showcase-moment aangeboden, waar meerdere bands zich muzikaal kunnen voorstellen. Ben je een muzikant in Vlaanderen en voel je je verwant met de folk en trad scene, dan kan je je voor eind maart kandidaat stellen via de open call.

Foto-expo Dranouter

Speciaal voor dit gouden jubileumfeestje laat Festival Dranouter trouwens deze zomer haar fotoarchief op je los, in een originele tentoonstelling doorheen het muzikaalste dorp van Vlaanderen. Om dit showcase festival te realiseren krijgt Dranoeter vzw steun van de Vlaamse Overheid, is er een zeer fijne samenwerking met VI.BE en uitwisseling met de muziekexportorganisaties van Denemarken, Noorwegen, Finland en Zweden.

Lees meer over: