“Waarom ik hieraan deelneem? Voor het gratis bier natuurlijk”: nevenactiviteiten zoals bijlwerpen op Alcatraz geweldig geapprecieerd

Mario ‘Jezus’ van der Jagt uit het Nederlandse Zeeland © CM
Christophe Maertens
Christophe Maertens Medewerker KW

Het Kortrijkse Alcatraz wordt bij veel fans niet enkel voor de muziek geapprecieerd, maar ook voor de vele nevenactiviteiten die er gedurende het weekend op het programma staan. Zo lokte zondagmorgen op de camping het bijlwerpen nogal wat volk. Wie met een werpbijl doel trof, kreeg een gratis blik bier.

Zondag om 10.30 uur opende festival Alcatraz de deuren voor de laatste festivaldag. Op dat moment was er op de festivalcamping al wat activiteit. Wie dat wou kon zich wagen aan een partijtje bijlwerpen. Staf Delbrouck (63) uit Diest leidde alles een beetje in goede banen. De zestiger is een freelancemedewerker bij het bedrijf Touché Experience, een bedrijf dat allerlei avontuurlijke activiteiten organiseert, zoals kruisboogschieten, vuurlopen, schapen drijven en dus ook bijlwerpen.

“Of bijlwerpen vroeger effectief werd gedaan? Neen, normaal niet. In de strijd gooit niemand zijn wapen weg”, vertelt Staf. “We kennen het gebruik van de bijl door de eeuwen heen. Vroeger stond het hier vol met bomen en mensen hadden grote bijlen nodig om die te vellen. Je gebruikte een ander soort bijl voor het fijnere werk. Je had uiteraard bijlen die werden gebruikt in de strijd. Die bijlen waren kleiner, omdat je daarmee vlugge bewegingen moest maken. De indianen in Noord-Amerika hadden dan weer een pipe hawk. Dat was voor hen ook een stuk gereedschap. Ondertussen is het bijlwerpen een sport geworden dat vooral in Amerika populair is. In België is er geen competitie.”

Afstand

Afhankelijk van de bijl is bij het bijlwerpen de afstand tot het doel heel belangrijk. Hoe langer de steel is, hoe minder rotaties ze moet maken om het doel te raken. “We hebben verschillende types bijlen waarmee we gooien. Hoe breder het mes hoe gemakkelijker om het doel te raken. Soms gebruiken we bijlen met twee messen. Het gooien is puur techniek. Je hoeft echt geen kracht te gebruiken, maar gevoel is dan wel belangrijk. Je schat de afstand goed in en je moet de bijl in een rechte lijn werpen, zonder een extra swing met de pols. Iedereen kan dit doen, het is een kwestie van oefenen. Ik heb echter al mensen gezien die zonder techniek gooien en ook goed doel raken.”

Zo gooide op die manier Sonja Vuurstaek (53) uit Limburg pal in de roos. “Dit is gewoon geweldig. Ik deed het nog nooit eerder en het is heel fijn dat ik het hier eens kan proberen. Het is echter niet gemakkelijk. Het werpen van de kleine bijl ging nog goed, maar de grote bijl was iets moeilijker.” Sonja is het volledige weekend op Alcatraz. “Of Alcatraz beter is dan Graspop? Hier vind je nog veel meer metalheads dan op Graspop. En ook die nevenactiviteiten, zoals het bijlwerpen, maken Alcatraz wel fijn. Volgend jaar komen we zeker terug!”

“Dit festival wordt elk jaar leuker.”

Mario ‘Jezus’ van der Jagt uit het Nederlandse Zeeland is voor de vierde keer op Alcatraz. “Dit festival wordt elk jaar leuker. Het is een uniek evenement. Vooral de kleine dingen, zoals het bijlwerpen en het buikglijden, zijn gewoon fantastisch. Waarom ik verkleed als Jezus kom? Ach, om de mensen gewoon een lach te bezorgen, meer moet je er niet achter zoeken”, aldus Mario, die ondertussen al enkele blikken bier won met het bijlwerpen. “Zo heilig ben ik dus niet”, lacht de Nederlander nog.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier