Na het faillissement van het bedrijf dat W-Festival organiseerde in Oostende bleven niet enkel bezoekers maar ook vrijwilligers verweesd achter. Een zevental mensen hebben de voorbije dagen de koppen bijeen gestoken en enkele activiteiten op poten gezet als alternatief voor bezoekers die alsnog langskomen in de badstad. “We komen samen voor een brunch op het Klein Strand, zie het als een opgestoken vinger naar het bestuur van W-Festival.”
Wat voor sommige bezoekers als een donderslag bij heldere hemel kwam, leek voor vrijwilligers van W-Festival eerder een kroniek van een aangekondigde dood. Het festival werd begin augustus afgelast nadat de organisator bekend maakte dat ze het faillissement zouden aanvragen. Nick Mertens (58) uit Aalst was al van bij de eerste editie betrokken bij W-Festival als vrijwilliger. Hij zorgde voor de programmatie van de dj’s tussen de optredens door en trad ook zelf op als dj Maxalto.
“Ik was erbij vanaf de eerste editie in 2016”, blikt Nick terug. Hij maakte de verschillende edities mee en zag waar het door de jaren heen soms fout liep. “Wij waren niet echt verrast toen het nieuws kwam dat de boeken zouden neergelegd worden. Er was de reorganisatie waarbij werd voorgesteld om schulden te laten vallen in ruil voor aandelen. Veel mensen zijn daar op ingegaan in de hoop dat het verhaal positief zou uitdraaien. Er waren echter tekenen aan de wand dat dit niet het geval was. Zo waren er in tegenstelling tot andere jaren geen vergaderingen om de organisatie te bespreken.”
Nick kreeg na het nieuws enkele boze telefoontjes. “Ik was als vrijwilliger echter enkel bezig met de dj’s. Mensen komen bij mij terecht omdat ik redelijk zichtbaar was. Ik begrijp ook dat ze boos zijn, maar ik was totaal niet betrokken bij het bestuur.” Sinds de mail over het faillissement was er geen communicatie meer. “Alle mailadressen werd stopgezet en de communicatie met de mensen uit het bestuur zijn niet meer bereikbaar. Voor veel medewerkers is dat toch moeilijk om dragen omdat ze veel tijd stopten in hun taak.”
Alternatieve activiteiten
De voorbije weken staken ze de koppen bijeen om na te denken over alternatieve activiteiten voor bezoekers die toch naar Oostende komen tijdens het weekend van W-festival. “We begonnen na te denken over de mogelijkheden. We hadden wel bands die gratis wilden optreden en veel medewerkers die wilden helpen, maar het zou moeilijk worden om een vergunning te krijgen of een locatie te vinden. We wilden ook zeker niets doen waarbij mensen moesten betalen. Veel bezoekers hebben immers al genoeg geld verloren.”
Er werd nagedacht over enkele activiteiten die gratis konden doorgaan. “Er zullen vier dagen dj’s optreden in café Twilight van donderdag tot zondag. Er komen verschillende vaste en enkele gastdj’s. Op die manier kunnen mensen die hier zijn langskomen en elkaar ontmoeten. Ik heb ook contact opgenomen met de organisatoren van Ensor by Light. We mogen hier met een groep langskomen aan een verlaagd tarief. Daarnaast organiseren we op zaterdag een beachbrunch op het Klein strand waar het festival normaal gezien zou doorgaan. Bedoeling is dat iedereen zelf zijn eigen eten en drinken meebrengt. Het is een symbolische uitgestoken middelvinger naar het bestuur toe, maar vooral ook een gezellig moment om samen te komen”, vertelt Nick.
Zaterdag geeft de lokale Oostendse band Der Klinke ook nog een optreden voor een beperkt publiek. “De band vond het jammer dat hun optreden niet kon doorgaan. Ze geven daarom in de tuin een gratis optreden voor zo’n 90 mensen die een ticket hadden voor W-festival. Het optreden is al volzet. Zondag sluiten we rustig af in de Twilight. Er zouden misschien nog veel zaken kunnen gebeuren, maar we werken allemaal ook en meer konden we op zo’n korte tijd niet meer op poten zetten. We merken wel dat veel mensen appreciëren dat we al iets doen.
Alle activiteiten werden gebundeld onder de noemer Dark Weekender. Meer info kan je hier vinden.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier