Van klimmen in Damme tot speuren in Waregem: dit zijn onze 5 tips voor Open Monumentendag

Junior monumentenwachter in Damme. (Foto Herita)
Nancy Boerjan

Op zondag 8 september tekenen we opnieuw present voor Open Monumentendag. Het thema En route! focust op hoe mensen en ideeën altijd in beweging zijn, langs eeuwenoude routes over land, spoor of water. Dat levert een uitgebreid programma op dat opnieuw getuigt van een rijke en soms vergeten geschiedenis. Ook West-Vlaanderen neemt deel met verschillende activiteiten.

Klimmen in Damme

Monumentenwacht West-Vlaanderen strijkt op zondag neer in het eeuwenoude stadscentrum van Damme. Als junior monumentenwachter krijgen jongeren de kans om te proeven van de job door de hoogtes in de Onze-Lieve-Vrouw-Hemelvaartkerk te trotseren, al kun je de toren ook ‘gewoon’ beklimmen. Verder kun je er ook het lokale erfgoed en de geschiedenis van het stadje ontdekken met de Erfgoedapp.

www.west-vlaanderen.be/erfgoed/openmonumentendag

Fietsen in Meulebeke

Kasteel Ter Borcht in Meulebeke. (Foto Thomas Callens)
Kasteel Ter Borcht in Meulebeke. (Foto Thomas Callens)

Wat er in het landelijke Meulebeke te ontdekken valt? Heel wat, dat merk je gauw genoeg tijdens de fietstocht die je er langs diverse erfgoedlocaties voert. De route is bewegwijzerd en brengt je langs sites zoals kasteel Ter Borcht, een lokaal kunstatelier en het vredesmuseum. Onderweg zijn er infopunten waar je interessante verhalen en anekdotes kan oppikken.

www.midwest.be/omd-2024

Luisteren in Oostende

Het ‘grote lac' of de Koninginnevijver in Oostende. (Foto Toerisme Oostende)
Het ‘grote lac’ of de Koninginnevijver in Oostende. (Foto Toerisme Oostende)

De wijk Konterdam wormt het mobiliteitshart van Oostende, in de periferie vind je de achterhaven en spoorweg. De ideale wijk dus om het thema ‘En Route’ in de kijker te zetten. Zo vertelt VRT-journalist Sven Speybrouck over de eerste internationale treinreizen in en buiten Europa, met als luxueus paradepaardje de Orient Express. Maar je kan ook inschepen op de karakteristieke pedalo’s uit de jaren ’60 om de Grote Lac te verkennen, of je door actrice Marijke Pinoy op een toeristentreintje laten meenemen naar de wereld van de stationsromannetjes…

www.oostende.be/omd24

Speuren in Waregem

Goed te Beaulieu. (Foto Stad Waregem)
Goed te Beaulieu. (Foto Stad Waregem)

Leuk om met de kinderen te doen: een speurtocht van 2 km! Ga mee op wandelzoektocht met het hele gezin rond de middeleeuwse hoeve Goed te Beaulieu in Beveren (Waregem) en ontdek daar de ontstaansgeschiedenis van Beveren-Leie. Wie komt de ridder helpen om zijn wapenschild terug te vinden? Deelnemen kan gratis, meld je aan bij de bar in de Sint-Jansstraat en daar zet men jullie op weg.

www.waregem.be/OMD

Drinken in Reningelst

De Kinderbrouwerij in Reningelst. (Foto Toerisme Westhoek)
De Kinderbrouwerij in Reningelst. (Foto Toerisme Westhoek)

Na meer dan 50 jaar werd de voorbije zomer weer een roerkuip in de Brouwerij-Mouterij Sint-Joris in Reningelst geplaatst, waardoor je het brouwproces uit vroegere tijden weer volop kunt beleven. Tijdens de rondleiding – alleen of met gids – ontdek je het volledige brouwproces uit de 19de en 20ste eeuw. Bij de opruiming van de brouwerij overigens duizenden flesjes teruggevonden, uit niet minder dan 500 verschillende brouwerijen in België. Een deel daarvan krijg je te zien in de nieuwe biermuur.

www.kinderbrouwerij.com

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier