Unieke expo in Kasteel Blommeghem in Marke

Carlos Devos, medewerker van de Stichting de Bethune Marke en Sebastiaan Samyn van Dierenartsenpraktijk Rubovet bij een van de landbouwtrofeeën. © JVGK
Redactie KW

Naar aanleiding van Open Monumentendag kan je het weekend van 7 en 8 september een unieke collectie zien van landbouwtrofeeën: beelden, schalen en sierbekers die tijdens de prestigieuze Franse landbouwconcours aan bekroonde kwekers en telers geschonken werden. Deze expo loopt in Kasteel Blommeghem in Marke.

Het thema van Open Monumentendag dit jaar is ‘landbouw’ en naar aanleiding daarvan loopt in Kasteel Blommeghem een expo met een unieke verzameling landbouwtrofeeën. Het betreft een selectie kunstwerken uit particuliere collecties uit binnen- en buitenland. Deze beelden, schalen en sierbekers werden tijdens de prestigieuze Franse landbouwconcours Concours Agricoles aan bekroonde kwekers en telers geschonken. Ze waren het werk van vooraanstaande beeldhouwers zoals Bonheur, Cain, Gautherin, Coulon, Rouillard… en werden gerealiseerd door befaamde zilversmeden. Huizen als E. Colin & Cie, Fannière Frères en Christofle & Cie lieten zich daarbij niet onbetuigd.

De meeste stukken dateren uit de tweede helft van de 19de eeuw. De bezoeker kan er zo’n 60 bewonderen. De gelijkvloerse verdieping van Blommeghem toont daarnaast nog een kleine, maar kleurrijke verzameling affiches, eveneens met landbouw als thema. De tentoonstelling is een initiatief van vzw Parochiale Werken Marke en Stichting de Bethune, Kasteel Blommeghem en curator Sebastiaan Samyn van Dierenartsenpraktijk Rubovet.

Groei aan kunststijlen

“Met deze unieke tentoonstelling – ik noem het graag ‘schatkamer van de landbouw nemen we de bezoeker mee naar het landbouwgebeuren eind 19de, begin 20ste eeuw, het fin de siècle. Deze periode wordt gekenmerkt door een groei van allerlei kunststijlen. Zo ontstond onder meer het realisme, de werkelijkheid uitbeelden zoals deze in realiteit wordt ervaren”, zegt curator en dierenarts Sebastiaan Samyn. (PVHK)

De expo is te zien op zaterdag 7 en zondag 8 september telkens van 10 tot 18 uur.