Twee kerstmarkten, een lichtwandeling en een ijspiste: Wintergloed in Brugge start op 22 november en staat in teken van vuur en ijs

De lichtwandeling belooft weer spectaculair te worden. © gf
Piet De Ville
Piet De Ville Medewerker KW

‘Vuur en IJs’, dat is het thema waar de intussen bekende winterse lichtbelevingswandeling Wintergloed dit jaar rond draait. De eerste beelden zijn alvast veelbelovend. Maar Wintergloed, van 22 november tot 5 januari, staat ook weer voor gezellige kerstmarktjes, shoppen en schaatsen op het Minnewater.

De voorzichtige nazomer is nog maar net voorbij of daar komt de voorstelling van de zesde editie van Wintergloed al. Wintegloed is de bundeling van alle winter- en kerstsfeer initiatieven door de Stad Brugge, Brugge Plus en het Brugs Handelscentrum (BHC).

Van vrijdag 22 november 2024 tot en met zondag 5 januari kunnen Bruggelingen, bezoekers en toeristen dus weer genieten van een lichtbelevingswandeling, een schaatspiste in kunstijs en een gezellige winterbar aan het Minnewater, twee kerstmarkten – op het Simon-Stevinplein en de Markt – en sfeervolle kerstverlichting in de straten.

Vurige en ijzige installaties

De lichtbelevingswandeling staat dit jaar in het teken van ‘vuur en ijs’ en werd net zoals vorig jaar uitgewerkt door het Gentse gespecialiseerde bedrijf CREATE.eu. “De wandeling zal de bezoekers verrassen met zowel vurige als ijzige installaties. Het Sint-Annakwartier en een stuk van de Vesten zal feeëriek verlicht worden. De 600 jaar oude Jeruzalemkapel zal schitteren in een harmonieus lichtspel van koude stofwind van de maan en het gloeiende sterrenstof van de zon”, vertelt schepen en voorzitter van Brugge Plus Franky Demon (CD&V).

Strobrug.
Strobrug. © gf

De eerste visualisaties zien er alvast veelbelovend uit. Naast de Jeruzalemkapel zijn er ook de installaties aan het Jan Van Eyckplein, de Potterierei en op de Kruisvest als uitschieters.

Schepen Demon geeft nog mee dat er van bij de start van de lichtbelevingswandeling zal gewerkt worden met stewards om de bezoekersstromen in goede banen te leiden. Vorig jaar waren er immers wat klachten van buurtbewoners over al te grote drukte.

Schaatsen in het Minnewaterpark

In het Minnewaterpark kan er opnieuw geschaatst worden, net als vorige jaar op kunstijs. De stad ging met een nieuwe firma in zee, met name JOXX uit Brugge, die een betere schaatservaring zou aanbieden.

Balstraat.
Balstraat. © gf

De uitbating van de schaatspiste is opnieuw in handen van de Koninklijke Brugse Zwemkring. Naast de schaatspiste kan je opnieuw verpozen bij de Winterbar Vorst, die met cateraar Mess uit Sijsele samenwerkt voor de hapjes. Dit wil zeggen: wereldse keuken met aandacht voor lokale ingrediënten

Kerstmarkten

Wat de kerstmarkten betreft kiest de stad opnieuw voor de met hout beklede units en overkappingen die vorig jaar op veel bijval konden rekenen. “Dit jaar hebben we extra aandacht voor afvalbeheer, met onder andere de inzet van tijdelijke krachten en een persmachine om de afvalvolumes te verkleinen.”

“We blijven ons richten op het informeren en sensibiliseren van bezoekers, terwijl we met Wintergloed Brugge op de kaart zetten door bezoekers te spreiden en zo de druk op de binnenstad te verlichten, ondersteund door de ‘Visit Bruges Route app’, die hen begeleidt door onze mooi stad”, zegt schepen van Toerisme Mieke Hoste (Vooruit).

Schepen Mercedes Van Volcem (Voor Brugge) laat verstaan dat er via de dienst Openbaar Domein meer dan 250 kerstbomen zullen geplaatst worden, met grote pronkstukken op de Burg, de Markt en ‘t Zand.

“En tenslotte zijn er opnieuw 22 autoluwe shoppingdagen waarbij de bussen van De Lijn gratis zijn en je dus gerust de wagen kunt laten staan”, geeft burgemeester Dirk De fauw (CD&V) nog mee.

Alle praktische info op www.visitbruges.be/winter

(PDV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier