Timothy speelt het lijk van Karel de Goede in de Gouden Boomstoet in Brugge

Timothy Gurdebeke. © Davy Coghe
Stefan Vankerkhoven

Timothy Gurdebeke (45) uit Male vertolkt de meest bizarre rol in de Gouden Boomstoet zondag 25 augustus in Brugge: hij moet het lijk van de vermoorde graaf Karel de Goede spelen! “Het is meer dan twee uur stil zitten op een praalwagen”, zegt de Bruggeling, die al zeven jaar het onthaal verzorgt in de Kringwinkel in Ruddervoorde.

“Ik heb op dat vlak al de nodige ervaring. 22 jaar geleden nam ik voor het eerst als figurant deel aan de Gouden Boomstoet. Toen vertolkte ik het lijk van Pyramus. Dat tafereel vertelde een legende uit de Griekse mythologie over de onmogelijke liefde tussen twee jonge mensen, met name Pyramus en Thisbe. Een Romeo en Julia-verhaal.”

“Blijkbaar deed ik het goed, want nadien hebben de organisatoren van de stoet mij opnieuw gevraagd om een dode te spelen. Ik was al drie keer Pyramus, het is een traditie geworden. Het moeilijkste is om niet te glimlachen en niet te reageren op hetgeen het publiek je langs het parcours toe roept. Sommige mensen herkennen mij en proberen een reactie uit te lokken.”

“Nu ben ik voor het eerst de dode graaf Karel de Goede, die in 1127 in de Brugse Sint-Donaaskathedraal vermoord werd door zijn politieke tegenstrevers, de clan van de Erembalden. Extra repeteren voor die rol was niet meer nodig, ik weet wat ik moet doen. Voor de praalwagen staan de moordenaars, aan de achterkant lig ik in een plas vol bloed, terwijl het arme Brugse volk om mij treurt.

“De regisseurs van de Gouden Boomstoet willen het tafereel zo realistisch mogelijk maken. Ik word gegrimeerd, mijn gezicht zal overgoten zijn met nepbloed. Gelukkig steken ze geen dolk in mijn lichaam om het echt te doen lijken. Het mes zal op de grond liggen”, aldus Timothy Gurdebeke, die zijn deelname als figurant als volgt verwoordt: “Ik doe het omdat ik fier ben Bruggeling te zijn. Aan de Heilig Bloedprocessie heb ik nog niet deelgenomen. Maar wie weet, dat kan misschien nog wel veranderen in de toekomst….”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier